Politică

Ce mai muncesc parlamentarii clujeni. Deputaţii puterii, campioni la vorbit.

În Parlamentul României, clujenii sunt reprezentați de 10 deputați şi patru senatori, aleși în urmă cu doi ani. Cum alegerile prezidenţiale şi cele europarlamentare se apropie, aleşii au promovat, în ultima perioadă multe proiecte sociale, cu iz electoral.

Clujenii sunt reprezentaţi în Camera Deputaţilor şi Senat de cinci aleşi ai puterii (PSD-ALDE). Propunerile lor au fost colorate, vizând domenii de la agricultură până la cultură şi terorism.

Ei sunt iniţiatori sau co-iniţiatori ai proiectelor pe care le-au promovat.


Cristina Burciu face parte din PSD şi este cea mai activă dintre social democraţi, fiind de departe şi cea mai vorbăreaţă dintre aceştia. Ea a luat cuvântul de 34 de ori, în 34 de şedinţe şi a avut 32 de declaraţii politice. A formulat 92 de întrebări şi interpelări în plen.

Cristina Burciu a avut de asemenea şi cele mai multe iniţiative, 63 la număr, din care doar 9 au fost promulgate legi.
 Burciu este preocupată de problemele crescătorilor de animale şi de cele din educaţie. Dintre proiectele sale amintim unul care vizează aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane şi unul privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional.


Coincidenţă sau nu, recent, Cristina Burciu s- a lăudat că a votat o lege care previne violenţa psihologică în şcoli sau bullyingul la doar o zi după ce Monitorul de Cluj a scris un articol despre pericolul răspândirii acestui fenomen în şcoli.

Chiar dacă în Consiliul Local Cluj-Napoca Steluţa Cătăniciu (ALDE) a fost unul dintre cei mai vocali consilieri, în Parlament este mai tăcută.
Ea a luat cuvântul de 16 ori, a avut o interpelare, o întrebare şi o moţiune.


De asemenea, a avut 22 de propuneri legislative, iar 8 au fost promulgate legi.

Din propunerile iniţiate amintim una privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor. De asemenea, a mai iniţiat o propunere legislativă privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.


Cornel Itu este cel mai vechi deputat PSD, fiind la al treilea mandat în Legislativul României. El a luat cuvântul de 24 de ori, a susţinut 16 declaraţii politice şi a avut 62 de propuneri legislative din care 7 au fost promulgate legi.  Nu în ultimul rând, a adresat 29 de interpelări şi întrebări.

Dintre iniţiativele sale amintim un proiect de Lege pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de taurine din rasele Bălţata Românească, Brună şi Sura de Stepă.


Parlamentarul a mai inişţiat un proiect de Legeprivind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană.

O altă propunere a sa vizează sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Horia Nasra este, de asemenea, unul dintre cei mai vorbăreţi parlamentari din PSD Cluj, fiind “campion” la capitolul comunicate de presă. El a luat cuvântul de 8 ori, a susţinut 4 declaraţii politice şi a avut 48 propuneri legislative dintre care 4 au fost promulgate legi. A formulat de asemenea, 46 de întrebări şi intepelări.

Din iniţiativele legislative publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor  amintim un proiect care vizează exploatarea şi comercializarea masei lemnoase şi una care se referă la prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Horia Nasra este preocupat şi de problema terorismului, având o iniţiativă care vizează prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Un alt parlamentar social democrat este Vasile Ilea. El îi reprezintă pe clujeni în Senat. Ilea a avut 64 de iniţiative legislative, din care 10 au devenit legi. a formulat 12 interpelări şi 3 întrebări şi a luat cuvântul în plen de 5 ori.

Dintre iniţiativele sale amintim una care vizează stimularea absorbţiei fondurilor europene nerambursabile sau una care vizează încadrarea în muncă a gestionarilor. Vasile Ilea este interesat şi de probleme culturale, una dintre propunerile sale vizând instituirea zilei de 1 noiembrie ca Ziua Naţională a Radioului

Ultimele Stiri
abonare newsletter