Politică

Finlanda a propus preluarea preşedinţiei Consiliului UE în locul României, în contextul tensiunilor politice actuale. Bucureştiul s-a opus

Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, afirmă premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Dar, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.


Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat marţi că România este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, subliniind că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis fac rău ţării. "România e în grafic pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi orice declaraţie care aduce o urmă de îndoială face rău României. Suntem în linie dreaptă, am nominalizat o persoană cu experienţă, va fi sprijinită de mulţi experţi şi care poate conduce la o preşedinţie de succes pentru România. Am văzut declaraţii privind preşedinţia rotativă, că acest Guvern nu e pregătit. În calitate de premier, vă asigur că România este pregătită", a declarat Viorica Dăncilă, lansând un un apel către preşedintele Klaus Iohannis. "Aceste declaraţii fac rău României, cred că este fără precedent într-un stat membru UE şi cer tuturor, inclusiv preşedintelui, să se abţină, pentru că România are nevoie de consens şi buni români şi unitate. Ne-am obişnuit legat de aceste atacuri şi nu vreau să procedez cum face dumnealui. E important să vin cu lucruri concrete pentru români. Pentru mine a fost important că ieri am acordat ajutoare de stat pentru nouă companii, de câte ori mă va ataca preşedintele Iohannis îi voi răspunde cu ce facem noi, acest guvern. Românii s-au săturat de dispute, eu m-am săturat. Îl rog pe preşedinte să nu mai iasă cu aceste declaraţii. Acest lucru a fost subliniat şi de domnul Juncker care a spus că dacă vrem să avem succes trebuie să existe consens între preşedinte, Parlament, Guvern", a adăugat Dăncilă.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar "lucrurile au luat-o razna".

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi, după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, că ţara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat şi de guvernul finlandez.

abonare newsletter