Politică

INTERVIU Europarlamentarul Cătălin Ivan a venit la Cluj să îşi lărgească echipa pentru noua sa formaţiune politică- ADN. Ce spune despre PSD?

Europarlamentarul Cătălin Ivan, fost membru PSD a lansat în urmă cu două săptămâni, la Iaşi, proiectul politic Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN), proiect care „susţine meritocraţia la nivel maxim”. Miercuri, Cătălin Ivan s-a aflat la Cluj- Napoca pentru a-şi promova noua iniţiativă.

Într-un interviu acordat pentru Monitorul de Cluj, europarlamentarul a vorbit despre ceea ce aduce nou ADN. Cu cine a purtat discuţii din fosta tabără a social democraţilor clujeni?

Reporter: Care este scopul vizitei de la Cluj?


Cătălin Ivan: Scopul vizitei de la Cluj a fost acela de a discuta cu oameni din Cluj care au auzit de Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN) sau de a le prezenta conceptul de nou partid pe care l-am lansat acum două săptămâni la Iaşi. Alternativa pentru Demnitate Naţională este un antipartid de fapt, o formaţiune politică ce îşi propune să fie diametral opusă de tot ceea ce a fost clasa politică de până acum, ca mod de lucru intern, ca tehnologie pe care le folosim. ADN are şi o componentă foarte solidă de platformă digitală pentru ca totul să fie foarte tansparent. Noi introducem meritocraţia la nivel maxim, de fiecare membru va depinde cât de mult va creşte în interiorul partidului. Niciodată în interiorul ADN nimeni nu va putea să pună pile nimănui. Fiecare va şti cum stă pe domeniul lui, ca economist de exemplu sau ca jurist, astfel încât atunci când se vor face listele pentru consilieri, parlamentari, europarlamentari, se va şti cine sunt cei care merită să ajungă în funcţiile respective, în funcţie de munca lui.

De asemenea, întotdeauna din partea ADN vor vorbi cei mai competenţi pe domeniul respectiv, fără punctaj de la partid pe care să îl citească în tot felul de emisiuni. Nu vom avea membri care să îşi dea cu părerea despre orice şi despre tot.


Cu cine aţi vorbit de la Cluj?

Am şi foşti colegi din PSD cu care am lucrat foarte mult timp, am prieteni peste tot, foşti colegi pe care Dragnea i-a cam dat afară... iau legătura şi cu ei, dar sunt şi foarte mulţi oameni care ne contactează pur şi simplu, pe Facebook de exemplu şi vor să ia legătura cu noi şi să se implice în ADN.  


La Cluj nu am finalizat nicio discuţie, nu am un răspuns, dar nu este un secret că mă ştiu foarte bine cu domnul Alexandru Cordoş, că am avut discuţii şi că i-am prezentat ce vrem să facem, ne ştim de foarte mult timp, este o apreciere reciprocă.

Aţi demisionat din familia socialistă a PE. De ce ?


Să ne amintim de protestul din 10 august. Mecanismul de a folosi galeriile pentru a crea violenţă şi a da pretext jandarmeriei să intre şi să anihilize un protest care era paşnic, de altfel, e o schemă nu tocmai nouă. Toate partidele politice prin primăriile pe care le-au avut, prin administraţia locală, au finanţat cluburi de fotbal. Această finanţare s-a dus şi către galerii, iar partidele au folosit galeriile de fotbal pentru diferite acţiuni, evenimente contracost. Aceste galerii au fost prezente şi acolo, iar eu le-am spus celor de la Bruxelles din grupul socialiştilor şi democraţilor că dacă nu iau nicio măsură împotriva PSD - care se dovedeşte clar că nu mai e partid european, nici măcar partid democratic, nici măcar partid de stânga- atunci eu nu mai am ce să caut în grupul respectiv. Ei au ezitat să ia o măsură, iar eu am plecat din grup.

De ce au ezitat?


Din nişte calcule mici politice. Se gândesc că PSD va lua foarte mult la alegerile pentru Parlamentul European, mai au guverne prin Europa conduse de socialişti...

Eu consider că dacă socialiştii europeni au renunţat la valori şi principii pentru un scop punctual- acela de a nu pierde un număr de europarlamentari, acum pe final de mandat- cred că decizia lor este de o gravitate maximă care îi va decredibiliza în ochii tuturor europenilor.

Care este relaţia dumneavoastră acum cu PSD?

Nu vom mai avea niciun fel de relaţie. ADN şi-a asumat că nu va face alianţă niciodată cu niciun partid care a fost la guvernare şi cu atât mai puţin cu PSD.

PSD pe care îl ştiu eu, cu care am crescut ca om politic şi cu care m-am format, e un capitol închis din cariera mea politică, cu bune cu rele. Cu Liviu Dragnea nu am avut niciodată o relaţie pozitivă, amicală, întotdeauna am fost în zone total opuse şi ca viziune şi ca mod de lucru. Nu ne-am simpatizat absolut deloc niciodată. Eu îl consider un personaj total nociv pentru România şi pentru PSD. Sfârşitul PSD se va trage de la acest personaj care a sacrificat tot din prea multă dragoste de putere. Acum PSD a rămas doar un nume pe care Dragnea îl foloseşte în interes personal, partidul în sine nu mai există.

Mai vreţi un mandat pentru PE?

Îmi doresc ca ADN să intre în PE, să avem un grup acolo care să militeze pentru proiectul românesc în Europa. Voi candida pentru că la momentul acesta sunt cel cu notorietatea cea mai mare din echipa pe care o avem. Sunt foarte mulţi oameni noi care sunt cunoscuţi în domeniile lor, mai puţin însă în spaţiul public. Dar e mai important ca ADN să intre în Parlamentul European şi mai puţin important dacă eu mai iau un mandat sau nu. Dacă aş fi vrut un nou mandat şi atât, îmi era călduţ în PSD... Nu acesta a fost scopul. Important este să producem schimbarea reală, iar pentru aceasta am făcut ADN.

S-a votat o iniţiativă importantă în PE. Despre ce este vorba?

S-a votat raportul meu de iniţiativă din Parlamentul European privind crearea unui mecanism prin care averi ilegale scoase în afara Uniunii Europene să fie recuperate, astfel încât să nu mai depindă de statul în sine. De exemplu, dacă nişte politicieni corupţi din România îşi duc pe nume false, pe persoane interpuse averile în Madagascar sau în Brazilia să zicem, iar ei deţin puterea în România prin tot felul de complicităţi, procurorii din România nu se vor putea duce să confişte averile din ţările respective pentru că nu există voinţă politică. Pe de altă parte, nici Brazilia nu are un interes puternic ca banii respectivi să ajungă înapoi în România, pentru că nu avem o relaţie extraordinar de dezvoltată din punct de vedere economic sau politic. Dar dacă UE decide că banii furaţi din România afectează interesele financiare ale întregii Uniuni şi se duce cu mandat european pentru a recupera şi confisca averile respective, atunci lucurile se schimbă fundamental. Astfel că politicienii corupţi nu vor mai putea influenţa un mecanism european, iar din partea cealaltă, Brazilia va avea tot interesul să colaboreze cu UE, să aibă o relaţie bună cu UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter