monitorulcj.ro Menu

Politică

USR Cluj depune mâine, la Primărie, listele de semnături pentru “Fără penali”

Reprezentanţii USR Cluj anunţă că mâine dimineaţa vor fi depuse, la Primăria Cluj-Napoca, pentru a fi validate, dosarele cu 33665 de semnături de susținere a inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice”, adunate de la cetățenii municipiului.

La eveniment vor participa reprezentanții USR Cluj, parlamentarii USR de Cluj, precum și coordonatori neafiliați politic ai inițiativei cetățenești.

După această etapă, listele vor trebui depuse în Parlament până pe 21 septembrie. Apoi, parlamentarii vor vota un proiect de lege pentru organizarea unui referendum de amendare a Constituției. Aleşii nu au însă un deadline pentru a pune pe ordinea de zi un asemenea punct, astfel că l-ar putea amâna la nesfârşit.   

Rămâne astfel de văzut dacă iniţiativa se va şi concretiza, pentru că singurele partide care au anunţat că susţin demersul USR sunt PNL şi PMP.  Pe de altă parte, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că este "îmbucurător" că mai mulţi membri şi susţinători ai PSD se numără printre cei un milion de români care au semnat iniţiativa cetăţenească "Fără Penali în funcţii publice". Acesta nu a dorit să nominalizeze.

Vă reamintim, Clujul este pe un loc fruntaș în rândul județelor care au strâns cele mai multe semnături, anunţau în urmă cu câteva zile, iniţiatorii.

Astfel, echipa de coordonare locală a putut raporta peste 50.000 de semnături de la cetățeni cu domiciliul în județul Cluj, plus încă aproximativ 30.000 de semnături de la cetățeni din alte județe.

“Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării" , spune textul care urmează a fi introdus în Constituția României conform propunerii.