Politică

Campania “Fără Penali”, record: un milion de semnături

În judeţul Cluj, campania a depăşit pragul necesar de 20.000 de semnături încă de acum câteva săptămâni, iar la UNTOLD peste 8.000 de persoane s-au alăturat iniţiativei.

Iniţiativa cetăţenească ''Fără Penali în funcţii publice'' a strâns un milion de semnături de la români din ţară şi din străinătate.

În cele cinci luni de campanie au fost implicaţi peste 5.000 de voluntari din toate colţurile României şi din diaspora care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul iniţiativei:

Potrivit Legii 189/1999, o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puţin 21 de judeţe din ţară, strânse în şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Iniţiativa Fără Penali îndeplineşte ambele condiţii şi va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.

Deşi legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de judeţe plus Capitala ţării, iniţiativa Fără Penali a depăşit pragul de 20.000 de semnături în 23 de judeţe: Alba, Argeş, Bacău, Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, a precizat sursa citată.

Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".


“După multe atacuri la adresa independenței Justiției, societatea civilă din România își cere dreptul la o clasă politică integră și performantă, exprimându-și dorința de a bloca prin Constituție accesul în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României al cetățenilor condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”, spuneau, la momentul iniţierii campaniei, reprezentanţii USR Cluj.
Comitetul de iniţiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului REZISTENŢA Oana Negru şi Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum şi cetăţeni implicaţi în acţiuni civice

Etichete: usr constitutie
Ultimele Stiri
abonare newsletter