Politică

Lovitură. Abatorul de 9,5 mil. € de la Iclod nu se mai face. Un alt eșec al administrației Tișe?

În mandatele foştilor preşedinţi al CJ Cluj Horea Uioreanu, Vakar Istvan, Mihai Seplecan şi Marius Mânzat, le-au fost promise clujenilor zeci de proiecte care nu au văzut deloc lumina. Printre acestea se numără și construirea unui abator în Iclod.

sursa foto 2000lch.ro/abator sursa foto 2000lch.ro/abator

În 2012, pe vremea când la conducerea Consiliului Județean Cluj se aflau Horea Uioreanu și Ioan Oleleu, se aproba asocierea dintre Consiliul Județean Cluj și comuna Iclod în vederea realizării unei unități de abatorizare.

Ulterior, în 2013, a fost aprobat un acord de asociere între Consiliul Județean Cluj și comuna Iclod pentru realizarea proiectului “unitate de abatorizare, tranșare și livrare carne”.


În 2014, consilierii judeţeni au votat un proiect privind realizarea unui abator de carne în Iclod. Valoarea investiţiei era de 9,5 milioane de euro, iar abatorul trebuia finalizat în doi ani. Finanțarea pentru construirea abatorului ar fi urmat a se face din fondurile Consiliului Județean și din alte surse.

Ca să aflăm că în iunie 2018, comuna Iclod a comunat Consiliului Județean intenția privind încetarea acordului de asociere.


În acest sens, Consiliul Județean va abogra hotărârea privind asocierea între județul Cluj și comuna Iclod pentru realizarea abatorului.

“O să se facă abator în comuna Iclod, dar cu alți protagoniști. Consiliul Județean, de 6 ani de zile, ne tot ține în promisiuni. Va fi un parteneriat, public-privat probabil, cu Asociația Crescătorilor de Animale, chiar acum avem o licitație pentru teren, ei s-au declarat interesați de a face un abator pe fonduri europene. Am găsit oameni interesați să realizeze efectiv investiția. Noi am reziliat contractul cu Consiliul Județean pentru terenul respectiv. Acolo s-au făcut studii, proiecte tehnice, s-au cheltuit bani, dar după dispariția lui Oleleu (n.red. Ioan Oleleu, vicepreședintele Consiliului Județean în 2012) din Consiliul Județean nu a mai vrut nimeni să susțină investiția”, a declarat Emil Pîrțoc, primarul comunei Iclod pentru Monitorul de Cluj.


Potrivit proiectului de hotărâre, abatorul ar fi urmat să fie construit din beton și metal, cu opt corpuri, o suprafață construită de peste 3.800 mp și o suprafață desfășurată de peste 4.000 mp.

“Amplasamentul pentru realizarea obiectivului se află situat în intravilanul localității Iclod, partea estică a acesteia și are asigurat accesul la drumul european E 576. Comuna Iclod a pus la dispoziția beneficiarului terenul, liber de sarcini și litigii, în suprafață de 24.234 mp – din acte, respectiv 24.193 mp – măsurată, categoria de folosință fiind arabil”, arăta Primăria Iclod.


Unitatea de abatorizare propusă era destinată pentru următoarele specii: bovine, ovine și porcine, iar capacitățile estimate de procesare sunt situate între următoarele praguri: bovine – 100 capete/zi, porcine –  260-300 capete/zi+facilități de sacrificare în sistem tradițional 10-20 capete/zi, ovine – 500-800 capete/zi.

“Înființarea unei unități de abatorizare va conduce la valorificarea superioară a produselor de origine animală cu un impact asupra economiei întregului județ, care va aduce un plus valoare zonei și sectorului zootehnic/alimentar”, se arată în proiectul de hotărâre.


Conform ultimului Recensământ Agricol, efectuat în anul 2010, la nivelul județului Cluj existau următoarele efective: bovine – 53.604 capete, porcine – 100.410 capete, ovine – 346.985 capete.

În decembrie 2017, PSD Cluj îi acuza pe Alin Tișe și consilierii județeni liberali că au abandonat două proiecte esențiale pentru dezvoltarea județului Cluj, Centrul de colectare a produselor agricole, a fructelor şi a legumelor din Câmpia Turzii și abatorul de la Iclod.

„Doar pentru că proiectul a fost inițiat de Ioan Oleleu și colegii săi social-democrați din Consiliul Județean Cluj actualul Executiv a abandonat proiectul pe criterii strict politice, în condițiile în care de la Iara și până în Bistrița-Năsăud nu există o astfel de unitate. Și mai grav este faptul că Alin Tișe și consilierii PNL Cluj ignoră faptul că primarul comunei Iclod, Emil Pîrțoc, și consilierii locali au iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu prin care au cedat Consiliului Judeţean Cluj, în participaţiune, 2,5 hectre de teren pentru abator,  care era în proximitatea unei staţii de epurare, lângă un transformator şi cu două intrări cu drum asfaltat!”, spunea deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj la acea dată.

Etichete: alin tise iclod
Ultimele Stiri
abonare newsletter