Politică

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", dezbătută şi votată astăzi în Parlament

Camera Deputaţilor şi Senatul vor dezbate şi vota, miercuri în plen reunit, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

PNL şi USR au anunţat că în timpul şedinţei vor fi manifestaţii în faţa Casei Poporului. De cealaltă parte, PSD a spus că la Parlament ar putea veni susţinători ai coaliţiei.

Prezentarea moţiunii de cenzură a avut loc în şedinţa de luni a plenului reunit al Parlamentului,votul final fiind dat miercuri, începând cu ora 14:00. Moţiunea de cenzură a PNL, susţinută de USR şi PMP, este intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", iar liberalii critică Exectivul pentru rata record a inflaţiei, de 5.4%, creşterea ROBOR şi tentativă de subordonare politică a magistraţilor.


Tot luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE au stabilit strategia pentru moţiunea de cenzură de miercuri, aleşii urmând să fie în sală, pentru a asigura cvorumul necesar, însă nu vor vota.

În ceea ce priveşte strategia UDMR la moţiunea de cenzură, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, că abţinerea parlamentarilor Uniunii la votul moţiunii de cenzură ar fi o posibilitate, dar poziţia formaţiunii la moţiune va fi anunţată miercuri dimineaţă, înaintea votului final. În prealabil, Hunor a avut o întâlnire şi cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, însă preşedintele UDMR nu a oferit un răspuns ferm referitor la o susţinere a demersului Opoziţiei.


În schimb, preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu a spus, într-o postare marţi pe Facebook, că moţiunea de cenzură nu va trece, iar efectul acesteia va fi doar ridiculizarea Opoziţiei în faţa electoratului, însă Ludovic Orban "trâmbiţează" succesul moţiunii. Fostul şef al statului a mai spus că singura reuşită va fi "să ne facem de rahat, după care plecăm glorios în vacanţă". Acesta a adăugat că la votul de miercuri al moţiunii, liderul PSD, Liviu Dragnea, va înregistra o victorie în Parlament, care va veni ca "o gură de oxigen pentru un PSD sufocat de propria-i mizerie".

De cealaltă parte, Victor Ponta, fondatorul Pro România, a afirmat că parlamentarii înscrişi în formaţiune vor susţine moţiunea, dar nu şi pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier, dacă va pica Guvernul Dăncilă, ci pe Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei în Cabinetul Ponta.


Încă de luni, când a fost citită moţiunea în plenul reunit al celor două Camere, preşedintele PNL Ludovic Orban a transmis un mesaj simpatizanţilor formaţiunii pe care o conduce, îndemnându-i să iasă în stradă la mitingurile organizate în ziua moţiunii, atât în ţară cât şi în Bucureşti. La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat luni că aleşii formaţiunii pe care o reprezintă au intrat în grevă japoneză, urmând ca până miercuri să poarte banderole albe la mână. Mai mult, USR cheamă oamenii în stradă, pe timpul votului moţiunii de cenzură.

Senatorul PSD, Claudiu Manda, a anunţat că miercuri, când va fi votată moţiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Dăncilă, este posibil să fie prezenţi în faţa Parlamentului susţinători ai PSD-ALDE. Şi Ludovic Orban a transmis un mesaj simpatizanţilor PNL să iasă în stradă în ziua moţiunii.


Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter