Politică

Apel UNJR şi AMR: Problemele justiţiei se rezolvă instituţional, nu în stradă

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România face un apel tuturor persoanelor interesate să conştientizeze că problemele din justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, şi nu în stradă.

“După ce de peste 10 ani justiţia a fost afectată de protocoale şi hotărâri secrete, de campanii electorale focusate pe justiţie, de “telejustitie” şi bilanţuri triumfaliste ale luptei anticorupţie, nu putem sta pasivi văzând că se trece acum la justiţia “populară”, unde problemele justiţiei se vor rezolvate în stradă, numărând protestării pro sau contra unei teme ce priveşte justiţia.

Experienţa din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea – atât pentru justiţie, cât şi pentru societate şi clasa politica – a acestui mod de abordare populist al justiţiei.


Este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţă pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.

Justiţia se confruntă în prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete şi abuzuri, la supraîncărcarea instanţelor şi parchetelor, legislaţie incoerenta, bugete insuficiente şi deficit de personal.


Este legitim că societatea şi cetăţenii să fie preocupaţi de aceste probleme, însă fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, văzând ce a funcţionat bine şi corectând ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, însă, nu se poate face decât discutând raţional, profesionist şi instituţional.

Am fost primii noi, asociaţiile de magistraţi, care am expus public aceste probleme şi am făcut nenumărate demersuri pentru soluţionarea lor.


În acelaşi timp, însă, este de datoria noastră să atragem atenţia că nu politizarea disfuncţionalităţilor din justiţie va conduce la soluţionarea lor”, spun reprezentanţii UNJR şi AMR.  

Aceştia mai atrag atenţia că după ce ani de zile justiţia a fost folosită ca armă în bătălia politică, trebuie să se revină la normalitatea democratică unde justiţia nici să nu fie atrasă şi nici folosită în bătăliile politice.


“Justiţia este deasupra bătăliilor politice, iar în faţa ei toţi trebuie să fie egali, spun reprezentanţii UNJR.

Pentru acest motiv justiţia trebuie să fie independentă în raport de toate celelate puteri şi autorităţi, în special faţă de serviciile de informaţii şi clasa politică.


Facem de aceea un apel tuturor autorităţilor care vor cu adevărat o justiţie independenta să dialogheze interinstituţional în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru imbunatirea actului de justiţie”, completează reprezentanţii celor două instituţii.

 

Etichete: justitie unjr
Ultimele Stiri
abonare newsletter