Politică

Dana Gîrbovan: Ministrul Justiţiei nu poate să revoce procurori şefi după bunul plac

Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a reacţionat pe pagina sa de Facebook la decizia CCR.

În opinia acesteia, decizia Curţii Constituţionale nu dă dreptul Ministrului Justiţiei să revoce procurorii şefi după bunul său plac, aşa cum afirma unii.

“La fel, argumentul că Preşedintele este votat de milioane de persoane este complet irelevant în acest context, deoarece procurorii nu sunt nici subordonaţi şi nici sub autoritatea Preşedintelui.


Ceea ce spune azi Curtea Constituţională este că "Preşedintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituţie, nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia. Rezultă că prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei", a scris Dana Gîrbovan.

 


Potrivit acesteia, din acest paragraf se desprind următoarele:

1. Propunerea de revocare nu poate fi făcută de Ministrul Justiţiei discreţionar şi abuziv, ci doar "în condiţiile legii".


2. La rândul său, Preşedintele nu poate respinge cererea de revocare discreţionar, pe motive de oportunitate.

3. Preşedintele, în procedura de revocare, nu are un rol decorativ, luând doar act de propunerea de revocare venită de la Ministrul Justiţiei, ci are dreptul şi obligaţia de a verifica dacă procedură este legală şi dacă motivele invocate de ministru se încadrează – în fapt şi în drept – în condiţiile de revocare prevăzute în mod limitativ de lege.

Ultimele Stiri
abonare newsletter