Politică

Emil Boc sare la gâtul Guvernului: „Și eu am avut pe masă propunerea de naționalizare a pilonului II de pensii”

Emil Boc a recunoscut că a fost sfătuit, în perioada în care era premier, să ”confiște” bani din pilonul doi de pensie.

”Eu sper să nu se întâmple. E vorba de resursele financiare ale cetățenilor. Nici în cele mai grele vremuri de criză economică nu ne-am atins de pilonul doi de pensii. Se blochează cotizația până la sfârșitul anului. Este o greșeală enormă, este un semnal extrem de prost pe care România îl dă, și eu vorbesc din perspectiva cetățeanului și a interesului public și al investitorilor care se uită la această țară cum evoluează. În anii grei de criză, în 2010, când nu aveam banii, când ni se închidea exercițiul financiar al zilei, pentru că de la plus opt la sută, creștere economică, ne-am dus la minus șapte la sută, în timp ce cheltuielile permanente ale statului crescuseră. În 2009, când am ajuns la minus șapte la sută, deficit bugetar, dar cheltuielile statului au rămas ca și când era o creștere economică de plus opt și un deficit de minus cinci. Și atunci a trebuit să luăm niște măsuri pentru a ne încadra în anumite prevederi bugetare”, a spus Emil Boc la o emisiune la radio.

Fostul premier a mai precizat că a refuzat să naționalizeze pilonul doi de pensii, deoarece ”am avut respect pentru banii pe care românii i-au acumulat din munca lor și nu avem voie să îi tratăm din această perspectivă, ca un moft guvernamental”.


În vremuri de creștere economică, a mai spus fostul premier, un Guvern responabil trebuie să ia măsuri pentru ca o eventuală criză mondială, care să nu ia țara prin nepregătite.

”Și noi am avut pe masă propunerea aceea de naționalizare a pilonului de pensii și nu am luat această decizie pentru că e respectul față de banii pe care românii i-au acumulat prin munca lor și nu avem voie să tratăm ca un moft guvernamental. Este o greșeală. Guvernanții trebuie să găsească alte soluții. Suntem în cea mai bună perioadă de creștere economică de după 2006-2007. Nu poți să îți lovești punctele tale tari din dezvoltarea economică. Iar pilonul de pensii este o garanție, o siguranță a vieții că la momentul în care ajungi la vârsta în care nu mai poți fi dinamic, activ, să ai resursa financiară asigurată și nu este normal să te atingi de el, ca stat. În toată lumea când ești pe creștere economică îți iei măsuri pentru vremea rea. Când am avut vremuri bune în 2006-2007, nu ne-am pregătit pentru vremuri mai rele, am păpat toți banii, inclusiv din vânzarea BCR-ului, vreo 3.2 miliarde de euro, și ne-am trezit în 2008 complet nepregătiți. Acum, în vremuri bune, ar trebui să investim mult mai mult în ceea ce ne face competitivi și rezistenți, să ai mai mulți bani în investiții, nu să băgăm banii în consum. În vremuri grele, trebuie să ne pregătim și să avem pilonii asigurați, competitivitate, locuri de muncă. Nu este altă formă de protecție socială în lumea asta decât crearea de locuri de muncă. Dacă ai loc de muncă, ai și bani pentru asigurarea de sănătate, pensie, să te bucuri de viață. La Cluj, am aplicat bine această strategie, pentru că avem un șomaj sub unu la sută”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter