Politică

Politicienii clujeni, în campanie electorală?

PSD Cluj vrea centură metropolitană, iar PNL este, brusc, interesat de autostrăzi.

Centura metropolitana ar decongestiona traficul din Cluj Centura metropolitana ar decongestiona traficul din Cluj

Deşi mai este mult până la alegeri, social democraţii clujeni şi liberalii par să fi intrat în campanie electorală. PSD Cluj se preocupă de centura metropolitană Cluj-Napoca, după ce în ultima perioadă a dezbătut îndelung subiectul metroului la Cluj, iar PNL este brusc interesat de autostrăzile promise în Transilvania.

Deputatul PSD Horia Nasra a adresat o întrebare ministrului Transporturilor, Lucian Şova, alături de colegii săi de partid, privind centura metropolitană. Aceştia se întreabă dacă există riscul să pierdem cele 150 milioane de euro alocate deja de Uniunea Europeană, termenul limită pentru folosirea acestor fonduri fiind anul 2020.


„Centura Metropolitană Cluj-Napoca este un obiectiv deosebit de important pentru zona metropolitană Cluj, realizarea acesteia descongestionând parțial traficul din Cluj-Napoca și localitățile limitrofe.

(…) Alături de colegii mei, deputaţii Cristina Burciu, Cornel Itu şi Vasile Ilea, consider că această centură este extrem de importantă pentru infrastructura zonei metropolitane şi are susţinerea noastră categorică.


Având în vedere efortul financiar susținut de comunitatea clujeană, în vederea elaborării studiului de fezabilitate, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

- Există o strategie a ministerului pentru a sprijini acest proiect, având în vedere că în actualul Master Planul de Transport al României, centura metropolitană Cluj-Napoca avea termen de implementare perioada 2016-2017?


- Concret, ce veți face pentru a susține și demera a doua etapă, 2020-2023, reprezentată efectiv de implementarea proiectului şi de realizare a centurii.

- Există riscul să pierdem cele 150 milioane de euro alocate deja de Uniunea Europeană, termenul limită pentru folosirea acestor fonduri fiind anul 2020?”, spune Nasra.


Liberalii clujeni s-au "trezit" şi ei şi sunt preocupaţi de  autostrada Transilvania.

Aceştia susţin că loturile din autostradă, o parte finalizate sau cu șantiere părăsite stau blocate, în timp ce în mod normal ar trebui să asigure mobilitatea rapidă a cetățenilor și a mărfurilor în această parte a țării.


“Între timp, Horia Nasra, Cornel Itu, Cristina Burciu, Vasile Ilea și Steluța Cătăniciu, de când au ajuns parlamentari ai PSD-ALDE Cluj și se deplasează doar cu avionul, nu se gândesc că zeci de români mor zilnic în accidente rutiere din cauza infrastructurii deficitare și că investitorii pun pe tapet zilnic această problemă care îi împiedică să își dezvolte afacerile în Transilvania. Din nefericire, cei care au pâinea și cuțitul, adică reprezentanții actualei guvernări, se dovedesc a fi nu doar incapabili în a demara lucrări noi însă nu sunt în stare să finalizeze nici măcar lucrările începute. Sute de milioane de euro sunt puse la bătaie de Comisia Europeană pentru construcția de autostrăzi însă și banii infimi pe care reușim să îi absorbim îi ținem blocați în conturi și nu suntem în stare să îi folosim”, spun liberalii clujeni, într-un comunicat de presă.

abonare newsletter