Politică

Câţi români i-ar mai vota acum pe social-democraţi

PSD pierde din electorat, iar PNL a reuşit să-i ajungă din urmă pe social-democraţi la doar un an de la înfrângerea zdrobitoare pe care au suferit-o la ultimele alegeri parlamentare.

PSD rămâne în acest moment în preferinţele a 34% dintre alegători, în vreme ce 33% dintre votanţi ar pune acum ştampila pe sigla liberalilor, arată rezultatele unui nou sondaj Sociopol.

Potrivit cifrelor date publicităţii recent, PSD pierde abrupt electorat din bazinul propriu de votanţi, ajungând în prezent la o cotă de 34%.


PNL aproape i-au ajuns din urmă pe cei de la putere, 33% dintre participanţii la studiu declarând că, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri, ar vota cu liberalii. Pe următoarea poziţie rămâne USR (12%), urmat de ALDE şi UDMR (ambele formaţiuni cu 5%), de independenţi (4%) şi PMP (3%), potrivit datelor Sociopol, scrie gandul.info. 

Pe primul loc la capitolul încredere se situează Raed Arafat (cu 62% din voturi dacă mâine ar fi organizate alegeri), iar preşedintele Klaus Iohannis se menţine în top, însă la o distanţă considerabilă (29%). Pe locul 3 în ceea ce priveşte încrederea pe care alegătorii o acordă politicienilor se află Gabriela Firea (28%), urmată de Laura Codruţa Kovesi (25%), Mugur Isărescu (20%) şi Dacian Cioloş (18%). 


Şeful PSD Liviu Dragnea, cel pe care unii dintre colegii de partid în văd candidat la prezidenţiale, are o cotă extrem de scăzută, de doar 9%, la egalitate cu un alt lider de formaţiune, Ludovic Orban de la PNL. Aceştia sunt depăşiţi în preferinţele alegătorilor de Călin Popescu Tăriceanu (16%), Viorica Dăncilă (15%), Lia Olguţa Vasilescu (14%), Traian Băsescu (11%) sau Victor Ponta (10%). 

Sondajul a fost realizat telefonic de Sociopol în perioada 27 februarie-5 martie, pe un eşantion de 1000 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3.2%. 

abonare newsletter