Politică

Fost parlamentar clujean UDMR: Kelemen Hunor vrea ca România şi Ungaria să ajungă în aceeaşi tabără politică, pe drumul Poloniei

Pentru UDMR ar fi fost mai onorabil să treacă în opoziţie decât să susţină actuala guvernare, "cu Dragnea şi toţi corupţii lui", afirmă Peter Eckstein-Kovacs, fost parlamentar clujean şi consilier prezidenţial, în opinia căruia Kelemen Hunor susţine regimul PSD-ALDE cu un scop bine determinat.

"Cred că, dacă se trage o linie între ce a obţinut UDMR privind drepturile minorităţilor şi ce a pierdut în ochii opiniei publice progresiste române şi a celei internaţionale susţinând demersurile coaliţiei de la putere de a suprima statul de drept, balanţa înclină spre alegerea unei căi greşite", a scris duminică pe Facebook Peter Eckstein-Kovacs, fost deputat şi senator UDMR, fost ministru delegat şi consilier prezidenţial pentru minorităţi naţionale, în prezent avocat la Cluj.

Întrebat de ziare.com ce altă alternativă ar fi avut UDMR, ţinând cont de neînţelegerile cu PNL, principală formaţiune aflată în opoziţie, Peter Eckstein-Kovacs a spus că partidul din care face parte avea "mai multe posibilităţi".

"În primul rând, să rămână 'pe barba lui' şi să intre în opoziţie. De ce nu? UDMR a mai fost în opoziţie şi nu strică să fii câteodată în opoziţie. Eu cred că aceasta guvernare, cu Dragnea şi toţi corupţii lui care sunt susţinuţi dintr-o solidaritate bazată pe această înţelegere cu PSD, aduce belele UDMR, e clar", a mai spus acesta.

Întrebat dacă ştie cum privesc partenerii din Partidul Popular European (PPE) poziţia UDMR faţă de PSD, Peter Eckstein-Kovacs a precizat că nu urmăreşte cu atenţie mişcările din Parlamentul European.

"Dar, în mod firesc aş zice că locul UDMR ar fi totuşi lângă partidele care fac parte din PPE. Aşa ar fi normal", a mai adăugat acesta.

Un alt aspect asupra căruia Peter Eckstein-Kovacs a atras atenţia în postarea sa a fost o eventuală legătură între UDMR şi voturile eurodeputaţilor PSD împotriva sancţionării Poloniei.

Întrebat cum au votat cei doi eurodeputaţi ai UDMR, acesta a spus că "unul a votat contra rezoluţiei, deci alături de PSD şi alături de cei din Polonia care deconstruiesc statul de drept, iar celălalt s-a abţinut".

"Aceştia au fost ai noştri. Iar socialiştii, deşi moţiunea era a partidului socialist, au votat în grup împotriva", a reamintit el.

"Eu am făcut legătura cu discursul şi cele rostite de Kelemen Hunor sâmbătă la CRU. El zicea că nu avem altă cale decât să mergem cu PSD-ALDE. Eu cred că PSD-ALDE şi Dragnea tind, şi-ar dori, să introducă şi România în rândul ţărilor iliberale, cum este Turcia, cum este Ungaria lui Orban, cum este Polonia.

Eu văd o comunitate de idei ca şi România să meargă pe linia aceasta, nici măcar a ţărilor din Visegrad, pentru că Slovacia şi Cehia sunt mai normale din acest punct de vedere, dar pe urmele Poloniei şi Ungariei. Kelemen Hunor este un avocat sau un simpatizant al acestei tendinţe, care ar duce România pe acelaşi făgaş", a mai declarat Peter Eckstein-Kovacs.

Întrebat ce scop ar urmări astfel liderul UDMR, fostul parlamentar a răspuns: "Aşa ar ajunge Ungaria condusă de Orban şi România condusă de Dragnea, cu aceleaşi gânduri de ucidere a justiţiei independente, în aceeaşi tabără politică".

"Şi asta cred că concepţia dl Kelemen ar fi un lucru benefic: dacă românii şi ungurii sunt în aceeaşi 'alianţă', ca să spun aşa, înseamnă că minoritatea maghiară din România o să o ducă bine", a completat avocatul.

Etichete: kelemen hunor UDMR
abonare newsletter