Politică

Tişe, luat în vizorul premierului Dăncilă: Să se implice. Sunt întârzieri cu spitalul regional

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Adunarea generală a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, că gradul de absorbţie a fondurilor europene nu este satisfăcător, ea arătând că există chiar de risc de decomitere a unei sume de 800 de milioane euro pe Programul Operaţional Regional.

„Pe fonduri europene, după cum bine ştiţi, în anul 2017 s-a reuşit acreditarea tuturor autorităţilor de management şi, mai mult, am introdus în Legea salarizării şi acordarea unui procent de 25% pentru primarii, preşedinţii de CJ, acolo unde avem proiecte pe fonduri europene. Cu toate acestea, gradul de absorbţie nu este satisfăcător, fiind chiar risc de decomitere a unei sume de 800 milioane euro pe Programul Operaţional Regional”, a spus Dăncilă.

Ea le-a spus preşedinţilor de consilii judeţene să-i comunice problemele pe care le întâmpină în accesarea fondurilor europene în vederea soluţionării lor de urgenţă.


„Nu cred că e cazul să vă aduc aminte cât de vitale sunt aceste fonduri pentru dezvoltarea judeţelor noastre, fie că vorbim de proiecte pentru apă-canalizare sau deşeuri sau drumuri, spitale, şcoli. Cred că experienţa de care dispuneţi, precum şi din calitatea de preşedinţi al agenţiilor de dezvoltare regională, membri în comitetul de monitorizare al POR, puteţi sprijini creşterea absorbţiei, iar problemele pe care le întâmpinaţi în accesare mi le puteţi comunica în vederea soluţionării lor de urgenţă”, a spus Dăncilă.

Dăncilă, despre spitalele regionale: Preşedinţii CJ Iaşi, Cluj, Dolj, să se implice; sunt întârzieri


Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, joi, la Adunarea generală a UNCJR, ca preşedinţii CJ Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în soluţionarea proiectelor care vizează spitalele regionale, ea semnalând întârzieri majore în realizarea acestora.

„O situaţie particulară o reprezintă spitalele regionale. M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei preşedinţi ai Consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor - şi aici mă refer la Cluj şi la Craiova, dar şi pentru dezvoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la amplasament, PUZ-uri şi alte obiective”, a spus Dăncilă.


Premierul a arătat că a constatat întârzieri majore în realizarea acestor proiecte.

„Din acest motiv, numai cu implicarea dvs., acestea se pot transmite către Comisia Europeană pentru finanţare. Nu vreau însă să subliniez că vina este a preşedinţilor Consiliilor judeţene. Ştiu că s-au întâmpinat multe greutăţi, dar cred că datoria noastră este să soluţionăm aceste probleme”, le-a spus Dăncilă preşedinţilor de CJ.

abonare newsletter