Politică

Asociaţia Musai-Muszáj, protest faţă de plăcuțele lipsă

Scandalul plăcuțelor multilingve nu s-a încheiat la Cluj. Reprezentanţii Asociaţiei Musai-Muszáj atrag atenţia că în ultimul an au fost amplasate doar 4 dintre cele 12 plăcuțe multilingve și lanțul promisiunilor și al amânărilor nu pare să aibă sfârșit. După un an de întârzieri, nu există niciun semn că plăcuțele lipsă ar urma să fie amplasate în viitorul apropiat.

Potrivit acestora, procesul câștigat se pierde printre mâinile administratorilor români și maghiari ai orașului, în văzul cetățenilor. 

“În semn de protest, Musai-Muszáj invită cetățenii Clujului să vină în 21 februarie de la ora 17:00 în Piața Unirii, de Ziua Mondială a Limbii Materne și cu ocazia primei aniversări a câștigării procesului plăcuțelor. 


Vom exprima împreună că este inacceptabil ca:

- după respingerea ilegală timp de 16 ani a solicitării legitime a cetățenilor ca numele orașului să fie inscripționat și în limba concetățenilor maghiari,
- după un proces pierdut,
- după mai bine de un an de la decizia Tribunalului Cluj-Napoca,


Primăria Cluj-Napoca continuă să tergiverseze amplasarea plăcuțelor multilingve.

Pentru a-i aminti administrației locale de obligațiile sale legale, vom împinge împreună o bicicletă dotată cu o pancartă multilingvă din Piața Unirii până în curtea Primăriei Cluj-Napoca și o vom lăsa în parcarea de biciclete din curte”, spun reprezentanţii asociaţiei.  

Bicicleta va rămâne parcată, în văzul cetățenilor Clujului dar și al angajaților Primăriei, români și maghiari deopotrivă până toate plăcuțele vor fi montate la locul lor.


Anul trecut, în 21 februarie, Tribunalul Cluj a admis o cerere prin care îl obliga pe primarul Emil Boc să amplaseze plăcuţe indicatoare cu denumirea în limba maghiară a municipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc a spus atunci că, pentru a adopta o formulă corectă a apelat la istoricii Universităţii Babeş-Bolyai. În urma unei analize s-a ajuns la concluzia ca oraşul să poarte denumirile Cluj-Napoca, Kolozsvar şi Klausenburg, la care să se adauge, pe un alt panou, denumirea “Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)”. Este o soluţie care se încadrează destinului cultural al oraşului şi fără a fi perfectă, este o soluţie europeană, validată ştiinţific, a subliniat atunci primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter