Politică

„Niciun maghiar nu ar fi gata să moară pentru Transilvania”

Fostul ministru de externe al Ungariei consideră că “să-ţi dai viaţa nu mai este la modă în Europa”.

Anul acesta România va sărbători 100 de ani de la Unire, o aniversare mai puţin fericită pentru maghiari.

Întrebat, într-un interviu la emisiunea Paşaport diplomatic, dacă crede că tensiunile vor fi inevitabile între cele două ţări, Geza Jeszenszky, fostul ministru de externe al Ungariei, a declarat că centenarul poate avea derapaje, dar poate fi şi foarte bun.


“Oamenii orbi” nu sunt interesaţi de pace

Geza Jeszenszky consideră că naţionaliştii sunt incapabili să rezolve divergenţele.

“Oamenii cu bun simţ şi bune intenţii pot rezolva orice diferende. Oamenii orbi, naţionaliştii orbi sunt incapabili, dar ei nici nu sunt interesaţi în pace şi prietenie. Ei cred în putere şi comportament agresiv. Practic nimeni în Ungaria, sau mai exact nimeni cu bun simţ nu poate crede că graniţele se vor schimba. Este ceva ce naţionaliştii din România dar şi din Slovacia... nu spun că nu o cred, dar nu vor să o creadă. Încearcă să convingă publicul că încă există un pericol maghiar. E o prostie. Nu doar pentru că maghiarii iubesc pacea, niciun maghiar nu ar fi gata să moară, nu doar pentru Transilvania, dar nici pentru un sat, să zicem, în Ucraina. Pot să strige, pot să semneze petiţii, dar să-ţi dai viaţa nu mai este la modă în Europa, să spun aşa. Deci eu cred că centenarul poate avea derapaje dar poate fi şi foarte bun. Derapajul poate fi tonul agresiv, de ambele părţi. Mai ales dacă România, sau anumiţi lideri români sau presa română ar spune: este marea noastră victorie asupra ungurilor, şi noi, ca învingători, putem dicta, mai ales maghiarilor, comunităţii maghiare din România”, a declarat fostul ministru, potrivit digi24.ro.


Niciun om cu bun simţ nu sărbătoreşte o înfrângere

Acesta mai spune că o politică de bun simţ ar fi că românii trebuie să înţeleagă că este un subiect foarte dureros pentru Ungaria, pentru maghiarii din România şi Ungaria.

“Dar ce ar putea fi o soluţie bună? În opinia mea, nu doar să înţeleagă că maghiarii nu pot sărbători cu sinceritate. Este firesc. Niciun om cu bun simţ nu sărbătoreşte înfrângerea, o înfrângere naţională. Maghiarii nu vor fi surprinşi că românii vor sărbători, dar nici românii să nu fie surprinşi că pentru maghiari e un fel de doliu. Dar nu e suficient şi poate că aici voi părea naiv, deşi ştiu că nu este foarte probabil ce voi spune. Dar centenarul este o bună oportunitate pentru un nou început, de a arăta mărinimie.Ceea ce ar fi aplaudat de Ungaria şi am putea avea o prietenie sinceră între cele două ţări.


Liderii grupului de la Vişegrad au fost foarte activi anul trecut şi au invitat des la reunile lor şi alţi lideri din Europa centrală şi de est, inclusiv din România. Ce planuri pe termen lung au ţările membre ale acestui grup?”, a mai spus fostul ministru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter