Politică

Noi promisiuni de la guvernanţi pentru reabilitarea Operei din Cluj

Promisiunile politicienilor curg la schimbarea fiecărui guvern. În Programul de guvernare pe 2018-2020, în anul Centenarului Marii Uniri, una dintre priorităţile Ministerului Culturii este modernizarea Operei din Cluj.

“Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri. În acest sens, Guvernul va susține:

- Demararea construcției/modernizării a șase obiecti ve majore în anul  Centenar: Muzeul Național de Artă –București, Muzeul Național de Istorie București, Opera din Cluj, Iași și Craiova, Sala Polivalentă minim 15.000 locuri (…)", se arată în program.


“Cultura are nevoie de investiții urgente. Înțelegem să ne asumăm misiunea de a da României secolului XXI o infrastructură de instituții culturale moderne, care să permită mai buna valorificare a potențialului acestui domeniu, inclusiv din punct de vedere economic (…). Guvernul propune societății o viziune care să conducă la o valorificare intensivă și extensivă a patrimoniului cultural material și imaterial al României.

Pentru a garanta buna finanțare a Culturii este necesar ca toate forțele politice și reprezentanții principalelor instituții ale țării să cadă de acord asupra unui Pact prin care să își asume Cultura ca fiind o prioritate a actului de guvernare, iar bugetul său să fie majorat până în anul 2020 la nivelul exigențelor ce se impun unui stat membru al Uniunii Europene. Un astfel de pact ar permite inițierea unor proiecte de investiții, atât de necesare, în infrastructura culturală și ar asigura acestora continuitate, atribut care i-a lipsit Culturii în ultimii 27 de ani. Guvernul își asumă majorarea an de an a bugetului pentru investiții în domeniul cultural, cu peste 50%, astfel încât acesta să ajungă în anul 2020 la o valoare care să satisfacă de o manieră rezonabilă necesitățile domeniului, se arată la începutul capitolşuşui care vizează domeniul culturii”, se mai arată în program.  


Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a trimis sâmbătă Parlamentului programul de guvernare, document care conţine în mare măsură aceleaşi obiective cuprinse în programul Guvernului Tudose, diferenţa constând în amânarea termenului de implementare în cazul unor măsuri.

Etichete: reabilitare guvern
Ultimele Stiri
abonare newsletter