Politică

Boc: Clujul pierde 28 de milioane de euro din bugetul pe 2018. Nu sunt pentru JAF. LOTERIE cu INVESTIŢIILE oraşului. Ce se taie de de listă?

Clujul ar putea rămâne în 2018 fără parkinguri, fără lărgirea străzii Bună Ziua, dar şi fără pasajele supraterane/subterane de la Tăietura Turcului sau Mărăşti, avertizează primarul Emil Boc, care dă vina pe Guvernul PSD.

Primarul Emil Boc a avertizat că municipiul Cluj-Napoca pierde 28 de milioane de euro din bugetul pe anul 2018 şi riscă să renunţe la unele investiţii, făcând apel la toţi parlamentarii de Cluj să susţină la dezbaterile pe proiectul de buget pe anul viitor majorarea cotelor din impozitul pe venit.

Emil Boc a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cei 28 de milioane de euro reprezintă o treime din bugetul de investiţii al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2018.


”Aşa cum arată astăzi proiectul Legii Bugetului pe anul 2018, publicat şi trimis spre aprobare în Parlament, el conţine o pierdere de 28 milioane de euro pentru municipiul Cluj-Napoca în comparaţie cu anul 2017. Pierderea aceasta de 28 de milioane de euro rezultă din diminuarea cotelor din impozitul pe venit care revin municipiului Cluj-Napoca. Până în 2018, 41,7% din cota de 16% care se plătea de toţi salariaţii din oraş revenea municipiului Cluj-Napoca. Pentru a se păstra aceeaşi sumă de bani ca şi în 2017 trebuia ca această cotă de 41,7% să fi fost majorată la cel puţin 60%. S-a majorat doar de la 41,7% la 43%. În consecinţă, diferenţa de 28 de milioane de euro înseamnă o pierdere directă la bugetul municipiului Cluj-Napoca. Asta înseamnă o pierdere de aproximativ o treime din bugetul de investiţii a Clujului, echivalentul unei săli polivalente cu TVA plătit şi cu toate modernizările făcute. Ne exprimăm speranţa că nu fie adoptat bugetul în această formă. Am trimis o propunere de amendament tuturor parlamentarilor de Cluj şi le-am cerut să respingă în Parlament această propunere şi să susţină majorarea cotelor din impozitul pe venit de la 43% la 60% pentru a nu pierde banii, măcar pentru a putea păstra acelaşi nivel financiar ca şi în 2017. Rog să depună acest amendament şi să-l susţină indiferent de culoarea politică. E vorba de interesul clujenilor. Cred că e normal şi firesc să susţii dezvoltarea municipiului nostru. Aceste lucruri afectează grav politica de investiţii a oraşului pentru 2018", a spus Emil Boc.

Primarul Clujului spune că taxele şi impozitele locale nu se vor majora anul viitor.


"Municipiul Cluj-Napoca nu va majora taxele în 2018. Nu vom pune pe seama clujenilor luarea banilor din bugetul local şi ducerea lor la Bucureşti. Sperăm că acest lucru, până la urmă, nu se va întâmpla. Va fi foarte complicat să croim un buget pe 2018 dacă va rămâne această prevedere. Nu este moral să pui pe seama clujenilor iresponsabilitatea guvernanţilor în materie fiscală. Nu e normal să plătească clujenii iresponsabilitatea fiscală a guvernanţilor. Acest lucru nu este corect. Susţin politica de solidaritate cu alte regiuni ale ţării. Nimeni nu ar fi zis nimic dacă 10%, 15% din banii care îi aducem la Cluj să se ducă în altă parte a ţării pentru a moderniza drumuri, şcoli, grădiniţe. Dar nu se întorc. Aceşti 28 de milioane de euro reprezintă banii pe care UE ni i-ar rambursa din proiectele europene pe care le-am implementat în perioada anterioară. Ce interes ar mai avea o primărie să atragă locuri de muncă, investitori, din moment ce toţi banii sunt luaţi în integralitate? Sunt pentru solidaritate, nu sunt pentru jaf şi pentru jefuirea administraţiei locale care sunt eficiente şi produc resurse financiare. Diminunându-ne capacitatea noastră financiară, ne diminuează şi capacitatea de a produce şi mai multe resurse financiare pentru ţară, pentru produsul intern brut. Sper ca acest lucru să fie rezolvat în Parlament. Acolo este locul unde se poate bloca această iniţiativă", a mai spus edilul.

Ce investiţii se taie de pe listă?


"Suntem într-o situaţie aproape imposibilă în condiţiile în care toate cheltuielile noastre sunt în creştere. Intră o grămadă de parkinguri anul viitor în lucru, intră în lucru Centrul Cultural Transilvania, intră Sistemul Integrat de Management al Traficului, centura metropolitană, lărgirea străzii Bună Ziua, intră podurile Garibaldi, Porţelanului, Fabricii, studiu de pre-fezabilitate pentru metrou, pasajele de la Tăietura Turcului şi Mărăşti. Vom renunţa la unele obiective de investiţii. Lucrurile sunt foarte clare”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter