Politică

Scandal de Ziua Națională a României? Noua Dreaptă, despre copia Coroanei Ungariei expusă la Cluj: Insultă românii!

Partidul Noua Dreaptă consideră aducerea copiei coroanei regelui Ștefan I al Ungariei la Cluj-Napoca, în perioada Zilei Naționale, în cadrul expoziției ”Coronatus in Regnum Hungariae”, dedicată medaliilor de încoronare a regilor Ungariei, "o insultă la adresa românilor, etnie majoritară în Cluj".

"Coroana regelui maghiar Ștefan I a fost și este un simbol al unității statului maghiar, dar nu al Ungariei în granițele actuale, ci al statului medieval maghiar, așa zisa «Ungarie mare» la care iredentiștii visează și astăzi, find prezentă pe stema statului vecin. Începând din secolul al X-lea, odată cu începutul ocupării Ardealului de către unguri, până la 1918, regalitatea maghiară sau nobilii unguri au stăpânit sub o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, provincia majoritar românească. Această dominație nu a fost una ce a dat dovadă de respect și toleranță față de români, ci dimpotrivă, de multe ori i-a discriminat și persecutat pe aceștia, fapt de altfel cunoscut de orice elev de școală generală", spune Noua Dreaptă într-un comunicat de presă.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a vernisat în 24 noiembrie expoziţia “Coronatus in Regem Hungariae”, dedicată medaliilor de încoronare ale regilor Ungariei. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Ungariei. Expoziţia este deschisă publicului până în 24 ianuarie 2018.


"Tocmai în perioada a două sărbători naționale importante, 1 Decembrie (unirea Transilvaniei cu România), respectiv 24 Ianuarie (Unirea principatelor românești, Moldova și Țara Românească), simbolul regatului medieval maghiar, care a cuprins în granițele sale Transilvania, va fi prezent la Cluj. Muzeul descrie expoziția ca find «o manifestare multiculturală de excepție pentru istoria Europei Centrale», dar unde este acest multiculturalism când evenimentul face referire doar la istoria regalității maghiare? Întrebăm retoric: oare vom vedea vreodată la Budapesta o expoziție multiculturală asemănătoare legată de Marea Unirea de la 1 Decembrie, de ocupația română a Ungariei din 1919, de revoluția lui Avram Iancu de la 1848-1849, sau de orice alt episod sensibil din istoria relațiilor dintre români și unguri?", mai precizează Noua Dreaptă.

Partidul a propus conducerii Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei organizarea unei expoziții dedicate unirii principatelor române la 1600 de către Mihai Viteazul.


"În caz contrar manifestația va rămâne o pată neagră a Clujului, înaintea sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia", au mai fost reprezentanții Noua Dreaptă.

Potrivit Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, manifestarea expoziţională internaţională aduce în atenţia publicului piese numismatice din categoria tezaur (aur, argint şi bronz), obiecte care ilustrează ritualul încoronării în Regatul Ungariei. Din cele peste 300 de medalii expuse, jumătate sunt piese din colecţiile MNIT iar cealaltă jumătate  sunt  împrumutate de la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta.


“De-a lungul secolelor, medaliile de încoronare au jucat un rol important în reprezentarea puterii. O parte a acestor piese numismatice au fost decernate în diferite momente ale ceremoniei de încoronare sau ale sărbătorilor care le urmau, altele, au fost elaborate ulterior, pentru aniversarea aceluiaşi eveniment. Primele medalii de acest fel au fost realizate pentru încoronarea lui Ludovic al II-lea (1508), iar seria e expusă în totalitate începând cu încoronarea lui Maximilian (1563) până la medaliile emise cu ocazia încoronării lui Carol IV-lea (1916).  Printre exponate se află şi o piesă unicat, o medalie din argint aurit, realizată pentru încoronarea Eleonorei Magdalena Gonzaga di Mantova (soţia împăratului Leopold I) ca regină a Ungariei, ceremonie organizată la Bratislava (Pozsony), în anul 1655. Această piesă, singura de felul ei cunoscută până în prezent, este păstrată în Colecţia Eszterházy a MNIT”, spun organizatorii.

Tot ca o premieră se remarcă şi expunerea unei copii nobile a Coroanei Ungariei, datată între secolele XI-XII. În ultimele decenii, au apărut mai multe replici după această coroană, însă piesa expusă la Cluj este una specială, fiind realizată manual, prin tehnici tradiţionale şi materiale similare originalului (argint aurit, perle şi pastă de sticlă). În cadrul expoziţiei este prezentat şi un film documentar despre istoria zbuciumată a acestei coroane.

abonare newsletter