Politică

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă

Guvernul Tudose s-a confruntat cu prima moțiune de cenzură în Parlament, însă fără emoţii, pentru că de la început au fost slabe şanse ca demersul opoziției să aibă succes.

De altfel, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, nu au participat la dezbateri, preferând să meargă la o discuție cu organizația de pensionari a PSD. 

Argumentele opoziţiei

Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi trei deputaţi independenţi. Opoziţia a solicitat retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a opri distrugerea economiei şi scoaterea României din UE, afirmând că demiterea Guvernului trebuie să ducă la abogarea OUG care a generat „haosul fiscal”, potrivit textului moţiunii de cenzură. Liberalii au organizat simultan o manifestaţie în faţa Palatului Parlamentului, un lanţ uman în jurul clădirii.


Potrivit datelor oficiale, moţiunea a fost votată pentru de 159 de aleşi, respinsă de trei şi 23 s-au abţinut. Pentru a fi demis guvernul ar fi fost nevoie de minimum 233 de voturi pentru. Din cei 465 de parlamentari au fost prezenţi 317 şi au votat 185.

Pentru a trece moţiunea, Opoziţia avea nevoie de cel puţin 233 de voturi.


UDMR s-a abţinut

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, încă de marţi că Uniunea nu va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose şi că parlamentarii formaţiunii se vor abţine la vot.

„Sunt multe lucruri care pot fi criticate, le vom spune, nu putem şti când va fi dezbaterea, vom fi prezenţi la dezbatere, asta este important, fiindcă moţiunea de cenzură este un instrument extrem de important, indiferent unde stai - pe partea celor care critică Guvernul sau pe partea coaliţiei, dar nu putem susţine moţiunea de cenzură, cum nu putem susţine nici în totalitate Guvernul. Probabil că ne vom abţine la vot, asta înseamnă că ambele bile vor fi introduse în urna neagră. Dacă pe parcurs se schimbă ceva, până la dezbaterea moţiunii de cenzură, nu ştim când se va întâmpla, vă vom anunţa”, a precizat, marţi, liderul UDMR.


Kelemen Hunor a spus că, în urma analizei textului moţiunii de cenzură, a rezultat că e imposibil ca UDMR să o susţină.

abonare newsletter