Politică

Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului nu este valid. Prezenţa la urne: 17,53%

Aproximativ 17% din numărul total de alegători înregistraţi la Chişinău au participat duminică la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, astfel că referendumul nu este valid, relatează site-ul Radio Chişinău.

Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului nu este valid. Prezenţa la urne: 17,53% Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului nu este valid. Prezenţa la urne: 17,53%

Numărul voturilor exprimate a fost de 110.502, dintre care 55,7% femei şi 44,3% bărbaţi, scrie Mediafax.

Cele 312 secţii de votare au fost deschise în intervalul orar 07:00-21:00, fiind înregistraţi aproximativ 630.000 de alegători.


Potrivit Codului electoral, pentru validarea referendumului este necesară prezenţa a cel puţin o treime din numărul de alegători, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000. În acelaşi timp, pentru revocarea primarului trebuie să voteze cel puţin tot atâţia alegători câţi au votat pentru numirea sa – adică 163.570.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru", s-au alăturat iniţiativei PSRM.


Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au boicotat referendumul.

La 11 noiembrie, Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al capitalei Republicii Moldova, a fost eliberat din arestul la domiciliu şi a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.


Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter