Politică

USR, încă un proiect politic eşuat?

Apărută pe scena politică din România ca alternativă la PNL, Uniunea Salvaţi România e în pragul de a face curând o implozie, avertizează specialiştii.

USR, măcinată de tensiuni Sursa foto revista22.ro USR, măcinată de tensiuni Sursa foto revista22.ro

Măcinată de certuri, ruptă în câteva facţiuni, cu două congrese organizate în doar câteva luni, şi mai nou cu demisionari inclusiv de la Cluj, USR a reuşit să îşi dezamăgească electoratul foarte repede.

Despre o recunoaştere a crizei de moralitate şi legitimitate de la vârful USR vorbeau de altfel, zilele trecute,  chiar lideri şi parlamentari ai Uniunii. 


Cât de bine arată în acest moment USR, cât de credibilă mai este în ochii electoratului şi mai ales este Uniunea un alt proiect politic eşuat? Specialiştii avertizează că nu este exclusă în acest moment o rupere sau o implozie, cu atât mai mult cu cât în USR există deja mai multe facţiuni.

Pe urmele PPDD

„USR nu arată bine în momentul acesta, pare a fi o platformă şi nimic mai mult. Nu pomite şi nu propune formule viabile în plan ideologic, în plan politic, nu arată ca un partid politic, iar lucrul acesta s-ar putea să nu inspire încredere. Cu alte cuvinte, USR riscă, destul de mult în perioada asta şi în perioada care vine, o implozie, o disoluţie, o rupere. Probabil o să aibă soarta PPDD-ului, chiar dacă acolo era alt electorat. Au avut un start bun, promiţător, însă de la momentul alegerilor şi intrării în Parlament până acum lucrurile au mers cel puţin sub aspectul imaginii din rău în mai rău: contestări, demisii, schimbări la vârf, grupări care au viziuni diferite şi nu doar atât; cei din USR au ajuns să aibă acel gen de dialog pe care îl vedem în politica românească atunci când e vorba de facţiuni în partide.


Din acest punct de vedere USR nu e diferit de politica consacrată românească, cei din USR se comportă exact cum se comportau liberalii în anii 1990 când erau tot felul de facţiuni.

Pe de altă parte, cred că USR nu va mai fi alternativă la PNL şi nici la PSD, o să mai asistăm probabil la una, două iniţiative alternative pe zona dreptei, pentru că în acest moment din păcate, liberalii nu oferă nimic electoratului de dreapta.


Mulţi dintre votanţii USR au fost înainte votanţi PNL, deci rămâne de văzut dacă acest electorat se va întoarce în bazinul liberal.

În momentul acesta, din păcate şi PNL este într-o perpetuă şi fascinantă reconstrucţie. Nu îi vedem în opoziţie.


USR va fi concurat cu siguranţă de alte platforme, probabil tot din facţiuni USR-iste, trebuie să se gândească serios ce vor propune electoratului de dreapta”, spune sociologul Ioan Hosu.  

Uniţi de o emoţie, au revenit cu picioarele pe pământ

Cât despre USR Cluj, mai spune Hosu, la nivel local se reproduce practic ceea ce vedem la nivel central.


„Cred că şi la nivel de Cluj sunt direcţii, grupuri, se reproduce ce vedem la nivel central, sunt tabere şi facţiuni.

Cred că este acelaşi peisaj în toate oraşele mari.  Pe aceşti oameni i-a adus împreună emoţia, iar când emoţia a trecut, au revenit la ideologiile dinaintea emoţiei.

Pe perioada emoţiei puternice, a alegerilor, oamenii au uitat că pot fi diferiţi ideologic. E ca şi în dragoste, nu auzi nimic şi nu vezi nimic...A fost o dragoste de moment, foarte intensă care acum a trecut.Adică, după aceea au trecut la judecăţi la rece, lucru care nu îi mai ţine acum pe aceeaşi bancă. Au şanse foarte mari să se rupă”, mai spune sociologul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter