Politică

Şedinţa CEX PSD la ora 13.00, unde se vor stabili înlocuitorii pentru cele patru portofolii rămase vacante

Liderii PSD se reunesc vineri, la ora 13.00, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, după ce joi seara, după aproape şapte ore, social democraţii nu au mai dat vot pentru susţinerea faţă de cei patru miniştri care au anunţat că sunt dispuşi să demisioneze. De asemenea, astăzi are loc şi o discuţie în Coaliţie, pentru a lămuri situaţia lui Viorel Ilie, ministrul susţinut de ALDE, căruia premierul îi vrea demisia.

Şedinţa CEX PSD la ora 13.00, unde se vor stabili înlocuitorii pentru cele patru portofolii rămase vacante Şedinţa CEX PSD la ora 13.00, unde se vor stabili înlocuitorii pentru cele patru portofolii rămase vacante

Coaliţia se reuneşte, la ora transmiterii ştirii, în şedinţă după ce joi seara, reuniţi în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, social democraţii au anunţat demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc.

Vineri, liderii PSD se reunesc într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, la ora 13.00, pentru a decide înlocuitorii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional de joi, că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au putut fi convinse să nu demisioneze din Guvern astfel că ”aproape toată lumea a plecat supărată”.


Liderul social-democraţilor a afirmat că toţi cei care au luat cuvântul la şedinţa CExN s-au pronunţat împotriva demisiei miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb şi că PSD nu trebuie să accepte ca deciziile guvernamentale să fie influenţate de instituţii fără atribuţii în această sferă.

”Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece din Guvern (...) După toate orele de discuţie şi încă una cu ele, separat, toată lumea le-a cerut să rămână în Guvern. La final şi-au menţionat decizia de a demisiona, că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare”, a spus Liviu Dragnea.


De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că şi Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, şi-a dat demisia.

”Aproape toată lumea a plecat supărată”, a mai spus Dragnea.


Potrivit unor surse politice, trei miniştri nu au renunţat la demisiile pe care s-au arătat dispuşi să le depună. Este vorba despre Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc.

Potrivit surselor politice, în şedinţa de vineri se vor discuta înlocuitorii pentru cele patru portofolii.


Premierul Mihai Tudose a declarat joi seara, după şedinţa Cex PSD că Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh au vrut să demisioneze imediat după apariţia anchetei DNA privind cazul Belina, dar la acea vreme le-a oprit ca să nu fie a nu semnal de degringoladă.

"Atât Sevil, cât şi Rovana au venit să îşi prezinte demisiile. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu şi am reuşit să le oprim tocmai pentru a nu fi un semnal de degringoladă, dar colegele au ajuns la limita răbdării, în special ministrul Sevil", a declarat premierul Mihai Tudose.

Premierul a afirmat că speră ca Sevil Shhaideh să accepte să rămână în aparatul guvernamental. Cât priveşte scandalul dintre premierul Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea, premierul a spus: "Nu a fost război. Nu a fost câştigator".


Rovana Plumb (ministrul delegat pentru fonduri europene), Sevil Shhaideh (viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale) şi Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor) au anunţat că vor demisiona din Guvern, urmând ca şedinţa CEx PSD de vineri să decidă înlocuitorii.

Liderii coaliţiei guvernamentale se întâlnesc vineri; va fi discutată şi situaţia lui Viorel Ilie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că vineri dimineaţă liderii coaliţiei guvernamentale se vor întruni în şedinţă pentru a discuta situaţia Guvernului, inclusiv cea a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Întrebat dacă Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul din partea ALDE, va fi remaniat, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: ”Mâine avem coaliţie”.

Anterior, Liviu Dragnea a spus că vineri dimineaţă îl va suna pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. ”Să vedem când putem avea o coaliţie, să discutăm şi cu partenerii”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.

Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter