Politică

România stă şi se uită la 30 de miliarde de euro

“România trebuie să absoarbă mai multe fonduri europene”. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți parlamentari europeni din Comisia pentru Dezvoltare Regională a PE, după o vizită la Cluj.

Europarlamentarul Joachim Zeller, vicepreședinte al Comisiei de dezvoltare regională REGI din Parlamentul European, a declarat miercuri, la Cluj, că România trebuie să absoarbă cât mai multe fonduri europene din actualul exercițiu bugetar. El a criticat faptul că procesul de absorbție a fondurilor structurale a devenit tot mai lent,

“În ultima vreme am văzut că procesul de absorbție a fondurilor structurale a devenit din mai lent, au existat foarte multe întârzieri. Suntem în cel de-al patrulea an al noii perioade de programare și rata de accesare a banilor prin programe și proiecte noi pe noua perioadă a fost în ultimii 3-4 ani foarte lentă. Văd că acum începe din nou să se accelereze, dar adevărul e că ne apropiem de sfârșitul perioadei de programare, următoarea perioadă de programare începe în 2020.  


România primește în această perioadă de programare circa 30 de miliarde de euro, care reprezintă 2% din PIB și este mult pentru România. Dacă vedem că o mare parte din această sumă nu este absorbită sau că au existat dificultăți, atunci evident că acest lucru va avea o influență asupra discuțiilor prin care se încearcă să se decidă cum se continuă politica de coeziune”, a spus europarlamentarul german.

Europarlamentarul olandez Lambert van Nistelrooij a fost mai dur în critici: “În Polonia s-au consolidat regiunile, aici aveţi 42 de judeţe slabe. Descentralizarea este importantă. Nu aţi reuşit să învăţati de la alţii. Dacă nu cheltuiţi banii europeni, vă creaţi singuri probleme”, a spus acesta.


La rândul său, europarlamentarul clujean Daniel Buda a spus că trebuie să creştem ritmul de accesare a banilor europeni.

“Avem nevoie să lucrăm cu toții împreună pentru a simplifica procesul de absorbție a fondurilor europene, astfel încât la sfârșitul perioadei România să absoarbă cât mai mulți bani. (...) Am pierdut 3 ani de zile şi o bună oportunitate de a accesa aceste fonduri. Acum statele europene net contributoare îşi vor pune întrebarea de ce să mai ofere aceste fonduri, dacă ţările net beneficiare nu reuşesc să le absoarbă”, a spus Daniel Buda.


În perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca a avut loc o vizită a delegației Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Delegaţia a fost compusă din aproximativ 30 de persoane, membri ai Parlamentului European, funcționari din cadrul Comisiei Europene şi ai Parlamentului European dar și alți reprezentanți ai comisiei de specialitate din PE.  

Lambert van Nistelrooij - eurodeputat Olanda


“În Polonia s-au consolidat regiunile, aici aveţi 42 de judeţe slabe. Nu aţi reuşit să învăţati de la alţii.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter