Politică

Daniel Buda: 45% din terenurile agricole sunt cumpărate de străini. Chestiune care afectează siguranţa naţională

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a lansat duminică, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, un avertisment referitor la vânzarea terenurilor agricole de pe teritoriul României, afirmând că situaţia în care se află ţara noastră ar putea fi privită din perspectiva siguranţei naţionale.

Parlamentarul european a subliniat că 45% dintre terenurile agricole din România sunt astăzi în posesia unor persoane sau entităţi străine.

"Am solicitat în raportul depus la PE şi votat (...) proceduri unice şi condiţii unice de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole la nivel european şi am atras atenţia asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse, deoarece apreciez că România se află în momentul de faţă în faţa unei chestiuni care ţine de siguranţa naţională. Faptul că astăzi în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o chestiune care pe termen mediu şi lung ne va afecta în mod neîndoielnic", a declarat Daniel Buda.


Acesta a subliniat că avertismentul său nu trebuie înţeles ca un îndemn la interzicerea tranzacţiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, dar a menţionat necesitatea impunerii unor condiţii şi a dat, în acest sens, exemplul Franţei. Buda a explicat că în această ţară cumpărarea unui teren agricol este condiţionată, persoana respectivă fiind nevoită să îşi demonstreze afinitatea faţă de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum şi intenţia de a face agricultură.

"Este o măsură contra speculei şi de concentrare a terenurilor, aşa cum se întâmplă astăzi în România. Din păcate, nici guvernul condus de domnul Cioloş, nici guvernul condus de domnul Tudose nu a reuşit să vină cu un proiect de lege coerent cap-coadă, care să reglementeze vânzarea-cumpărarea terenurilor. De aceea îi solicit public domnului Tudose să ne spună care este stadiul acestui proiect pe circuit guvernamental, pentru că el nu este trimis în Parlament. Atrag atenţia că orice zi de întârziere nu face altceva decât să ducă la diminuarea suprafeţei agricole a României şi să îl facă părtaş în acelaşi timp la un act prin care se afectează siguranţa naţională a României", a mai spus Buda.


Potrivit europarlamentarului PNL, din informaţiile pe care le deţine, există în România cazuri în care terenul este cumpărat de persoane extra-comunitare care nici nu le cultivă, dar beneficiază de subvenţii. Pe de altă parte, a argumentat Daniel Buda, diferite alte entităţi, de cele mai multe ori provenind din state UE dezvoltate, cultivă terenuri achiziţionate în România, cu sume mai mici decât în alte ţări, şi cu mijloace tehnologice superioare celor pe care şi le permit agricultorii români.

Daniel Buda a mai spus că, potrivit raportului menţionat, această practică este observabilă în mai multe ţări europene, dar că România era des menţionată în document ca exemplu ilustrativ pentru "fenomenul de acaparare a terenurilor".

Ultimele Stiri
abonare newsletter