Politică

Emmanuel Macron: Proiectul de reformă a justiţiei din România nu este coerent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei

Emmanuel Macron, a afirmat, într-un discurs susţinut joi la ambasada Franţei, că proiectul de reformă a sistemului judiciar din România ”nu este corent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei”, precizând însă că a primit asigurări de la preşedinte şi premier de voinţa lor de a reduce corupţia.

Emmanuel Macron: Proiectul de reformă a justiţiei din România nu este coerent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei Emmanuel Macron: Proiectul de reformă a justiţiei din România nu este coerent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei

În discursul susţinut în faţa membrilor comunităţii franceze din România, preşedintele Franţei s-a referit şi la chestiunea corupţiei în România.

”Relaţiile bilaterale, dincolo de subiectele economice, culturale, lingvistice, se pot înscrie în chestiuni actuale care pot părea sensibile. Am vorbit cu preşedintele Republicii şi cu primul-ministru despre proiectul de reformă a Justiţiei care nu este coerent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei. Şi unul, şi celălalt mi-au garantat voinţa lor de a continua ce a fost început, de a reduce corupţia”, a declarat Macron.


Şeful statului francez s-a referit la dorinţa sa de a relansa relaţiile cu România. ”Am găsit doi parteneri serioşi (preşedintele Iohannis şi premierul Tudose - n. red.), cu dorinţa de a ameliora relaţiile bilaterale, dar cu condiţia ca această relaţie să nu fie una verticală, asimetrică, cât o relaţie adevărată de parteneriat”, a spus Macron.

Pe de altă parte, preşedintele francez a enumerat şi o parte din dificultăţile cu care comunitatea franceză din România, inclusiv cea de afaceri, se confruntă: ”lentorile, insuficienţele anumitor infrastructuri, câteodată lipsa de claritate a unor decizii, sensibilităţile legate de corupţie sau lipsa de claritate care există între discurs şi realitate, de exemplu în domeniul apărării”.


Emmanuel Macron le-a spus celor prezenţi că va reveni în România în 2018, anul se celebrează 100 de ani de la Marea Unire. ”Mă angajez ca în 2018 să vin să fac un gest simbolic la care ţin foarte mult. Este să vin să plantez un alt stejar la Iaşi. Nu stejarul lui Berthelot (...) care este de acum un stejar centenar, ci pentru a planta un nou stejar care să simbolizeze viitorul relaţiei noastre”, a mai spus Macron.

Ultimele Stiri
abonare newsletter