Politică

"Maghiarii sunt persecutaţi în România". Vicepremierul Ungariei amintește cazul fostului viceprimar al Clujului, Anna Horvath

"Este datoria Ungariei să îşi protejeze cetăţenii din întreaga lume, inclusiv etnicii ungari care sunt persecutaţi în România prin metode aparent legale", a declarat vineri vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, relatează agenţia MTI.

Semjen a participat la o ceremonie în cadrul Parlamentului de la Budapesta pentru etnicii maghiari care locuiesc în alte state din lume.

"Ungaria ar trebui să urmeze exemplul Israelului, care îşi foloseşte toată influenţa pentru a proteja toţi israelienii din lume şi le oferă o locuinţă dacă sunt persecutaţi. ", a spus Zsolt Semjen.


11 persoane au fost premiate pentru reprezentarea emblematică a Ungariei în lume. Vicepremierul Ungariei a evidenţiat situaţia etnicilor maghiari din Venezuela, care trăiesc "în haos, în circumstanţe imprevizibile, în dictatură".

"Aceşti cetăţeni vor fi mereu bine primiţi în Ungaria, chiar şi cu familiile, chiar dacă unii membri nu vorbesc limba ungară, şi vor primi tot sprijinul pentru a se stabili aici", a spus Semjen.


Vicepremierul Ungariei a amintit situaţia etnicilor ungari din România, care "sunt persecutaţi şi se află sub atac continuu, prin intermediul unor metode aparent legale".

"Această tendinţă nu s-a încheiat... de aceea printre persoanele premiate în acest an se numără fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru a ne arăta susţinerea faţă de ea", a spus Semjen.


Și anul trecut Zsolt Semjen şi-a declarat sprijinul pentru liderii maghiari din România care sunt "persecutaţi nedrept" sub "pretextul luptei anticorupţie".

"Ceea ce se întâmplă este de fapt o intimidare a maghiarilor sub pretextul luptei anticorupţie" a declarat Semjen, care a adăugat că este evident faptul că aceste anchete (n.red. împotriva Annei Horvath și a altor primari și viceprimari UDMR) au fost iniţiate împotriva unor lideri maghiari care joacă un rol crucial în reprezentarea comunităţii lor şi care luptă pentru interesele şi supravieţuirea acestei comunităţi.


"Ungaria nu-i va părăsi niciodată, ei pot întotdeauna să se bazeze pe sprijinul Ungariei," a mai declarat Semjen, care a continuat spunând că Budapesta va căuta sa obţină sprijin pentru ei la toate instituţiile internaţionale.

Anna Horvath şi-a dat demisia în luna martie 2017 din funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.


Anna Horvath este cercetată sub control judiciar de DNA Cluj pentru trafic de influenţă, după ce, anul trecut, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca şi la domiciliul său, suspectând nereguli în finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2016. Mai mult, Horvath este suspectată de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese.

Ultimele Stiri
abonare newsletter