Politică

Ţara beizadelelor: Odraslele politicienilor plătite din bani publici

Fie că au propriile afaceri, fie sunt angajați la instituții publice, în Parlamentul României ori în cel European, fie că au sau nu probleme penale, beizadelele politicienilor români sunt tot mai prezente în spațiul public.

De la "asistent" la "consilier" personal

De doi ani se află la Bruxelles Andreea Scripcaru, fiica primarului Brașovului, George Scripcaru, acuzat de DNA de abuz în serviciu și luare de mită și cercetat sub control judiciar. Andreea Scripcaru este unul dintre cei doi consilieri acreditați în biroul europarlamentarului clujean Daniel Buda, scrie euractiv.ro.

Tot pentru europarlamentarul Daniel Buda a lucrat și Bogdan Man, fiul fostului deputat Mircea Man (PNL, fost PDL). Bogdan Man a făcut parte din Organizația de Tineret a PDL, iar în perioada 2011-2012, când avea 22 de ani, a fost încadrat pe un post de "asistent personal" la Ministerul Transporturilor - condus pe atunci de Anca Boagiu. În 2012, în timpul mandatului de ministru al fostului deputat PNL Alexandru Nazare, Bogdan Man a avansat la funcția de "consilier personal".


De asemenea, Ioana Rus, nepoata fostului ministru al Transporturilor Ioan Rus, face parte din echipa Corinei Crețu, comisar european pentru Politici Regionale. Această lucrează la Bruxelles de aproape nouă ani.

Cât despre copiii fostului ministru, aceștia o duc mai bine în țară. Alex Rus a primit, când a împlinit 24 de ani, cadou de la tatăl său Hotelul Meridian din Cluj-Napoca, preluat de seniorul Rus de la Ioan Morar, fostul șef al Romsilva, printr-o schemă complicată. Alex Rus a mai deținut până în martie 2015 și o cafenea în Cluj, Arts Caffe, vândută unui lanț de cafenele.


Nepotul lui Blaga, „parașutat” să candideze la Cluj

Orădeanul Sorin Moldovan, care a candidat pentru un post de deputat în judeţul Cluj, este nepotul copreședintelui PNL Vasile Blaga, informație confirmată de altfel de Moldovan în presa locală din Vaslui, în 2012, unde a candidat.

Sorin Dan Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri potent din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării portocalii (2008-2012) funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, iar calitățile care l-au recomandat au fost probabil banii mulţi încasaţi de tatăl său şi relaţia apropiată cu preşedintele Vasile Blaga.


Sorin Dan Moldovan a cunoscut o ascensiune politică lină. Astfel, în 2008 el a fost ales preşedinte la nivel naţional al organizaţiei studenţeşti a PDL. Apoi, un an mai târziu, la vârsta de 23 de ani, a fost angajat în cadrul Ministerului Educaţiei direct pe o funcţie de director general. În paralel, a lucrat ca economist la una dintre firmele tatălui său. Ulterior, i s-a dat funcţia de preşedinte al Comisiei Naţională de Acţiune împotriva Violenţei în Sport, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret.

Naşul lui Petrică Moldovan este fostul primar PDL de la Oradea Petru Filip.


Alte exemple

Cel mai recent intrat în rândul copiilor de politicieni ajunși în funcții plătite din bani publici și trași în sus de sforile părinților, este Ionuț Alexandru Toader, fiul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru care Senatul Universității Al.I. Cuza din Iași a modificat prevederea care îl împiedica să se angajeze pe postul de asistent universitar.

Din categoria copiilor de miniștri ajunși în funcții înalte face parte și fiica fostului ministrul al Justiției, Florin Iordache. Delia Iordache este angajată de la începutul acestui an la Cancelaria BNR, care se ocupă de Muzeul Băncii Centrale.


Jurnalista Emilia Șercan a scris, pe pagina personală de Facebook, că Delia Iordache a fost angajată în MAE fără concurs, la data de 20 iulie 2015, prin detașare.

Și Sabina Bădălău este o fată de politician care jonglează cu funcțiile plătite din bani publici. Fiica preşedintelui executiv al PSD, Nicolae Bădălău, este, din vara acestui an, angajată la protocolul Aeroportului Otopeni. Anterior, fiica baronului numărul 2 din PSD a fost angajată ca asistent manager la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în perioada 2014-2015.

Totuși, cel mai puternic afacerist din generația sa este Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Băiatul șefului PSD nu doar că locuiește într-un conac din Turnu Măgurele, dar are o colecție impresionantă de mașini de lux (un BMW X5, un Audi S3, un Audi A8, o Skoda Octavia RS și un Volkswagen Golf R din 2012 în care a investit peste 80.000 de Euro pentru a-l tuna), și este implicat în afaceri fără număr.

Pe lângă faptul că au afaceri sau se angajează abuziv în funcții plătite din bani publici, o parte dintre copiii de politicieni au și probleme penale.

Este cazul fiul fostei senatoare Sorina Plăcintă care, în septembrie 2016, la nici patru luni după ce a ieșit din închisoare, s-a angajat ca intepret-traducător la Curtea de Apel Galați. Andrei Plăcintă a fost condamnat, în noiembrie 2013, la patru ani și jumătate de închisoare cu executare, într-un dosar de tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

Un caz mai aparte este cel al Andreei Cosma, deputat PSD de Prahova, înscăunată la Parlament în 2016, odată cu obținerea unui mandat.

Fiica lui Mircea Cosma, fostul președinte al Cosiliului Județean Prahova, a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești, în decembrie 2015, în dosarul privind vânzarea la prețuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii Ciuperceasca - intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

Printre cei care nu au probleme penale, ci sunt doar foarte aroganţi, se numără Ruxandra Andreea Ţuţuianu, fiica ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, care este, potrivit propriei declaraţii de avere, consilier juridic la Primăria Generală a Capitalei, Direcţia juridică, Serviciul Legislaţie. Fata lui Ţuţuianu a devenit cunoscută după ce a scris pe Facebook că protestatarii din Piaţa Victoriei sunt nişte "oi" care îi provoacă "scârbă" pentru că lasă în urmă gunoaie.

Printre cele mai lungi șederi la Bruxelles dintre toți copiii de politicieni se află și cea a lui Mihnea Năstase, fiul fostului premier social-democrat Adrian Năstase. Mihnea Năstase este angajat drept consilier la cabinetul eurodeputatului Cătălin Ivan (PSD) de doi ani și două luni.

Cea mai importantă funcție la Parlamentul European a avut-o, însă, fiica fostului președinte Traian Băsescu. Elena Băsescu a fost europarlamentar timp de cinci ani, între 2009 și 2014. Fiica cea mică a fostului președinte al României a ajuns europarlamentar după ce a demisionat din PD-L și a candidat ca independent, sub brandul electoral EBA. La vremea respectivă s-a speculat mult asupra modului în care Elena Băsescu a reuşit să primească atâtea voturi, vorbindu-se de un "ajutor" oferit de PDL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter