monitorulcj.ro Menu

Politică

PPMT a formulat o plângere penală pentru incitare la ură şi discriminare

PPMT a formulat o plângere penală pentru incitare la ură şi discriminare

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a formulat o plângere penală împotriva preşedintelui Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu, pentru săvârşirea infracţiunii de incitare la ură şi discriminare, potrivit art. 369 din Codul Penal, a declarat miercuri, preşedintele executiv al formaţiunii, Toro T. Tibor.

"Am formulat o plângere penală împotriva domnului Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. (...) Totul a pornit de la o declaraţie din cadrul unui interviu al domnului Kelemen Hunor, în care domnul Kelemen Hunor a formulat o poziţie care ar aş putea zice că e o poziţie consensuală a comunităţii maghiare din România. În fraza respectivă a spus că noi, maghiarii din Transilvania, nu putem şi nici nu vrem să sărbătorim Marea Unire din 1 decembrie 1918. Eu cred că nu prima dată v-aţi întâlnit cu un asemenea sentiment. (...) Prin fraza aceasta, Kelemen Hunor practic a formulat un sentiment general al comunităţii maghiare, la care subscriu şi eu şi nu numai eu. (...) Să aştepţi de la maghiari să se bucure de 1 Decembrie ar fi absurd", a declarat Toro T. Tibor, potrivit Agerpres.

Potrivit plângerii penale, "astfel de afirmaţii sugerează cetăţenilor de etnie maghiară că drepturile lor nu sunt luate în considerare şi sunt discriminaţi pe motive etnice, putând genera conflicte etnice".

"În fapt, în data de 8 august 2017, făptuitorul Alexandru Cumpănaşu, în calitate de preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României a semnat un comunicat, care a apărut în mod public pe pagina Coaliţiei (...) prin care incită la ură şi discriminare împotriva minorităţii de etnie maghiară din România. Prin faptul că afirmă, în mod public, că doreşte retragerea cetăţeniei domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate Maghiar din România, cetăţenie română obţinută prin naştere şi care nu poate fi retrasă conform prevederilor articolului 5 alin. 2 din Constituţie, incită la discriminare sugerând că ar fi posibilă retragerea cetăţeniei şi altor peroane aparţinând minorităţii etnice maghiare, dacă îşi exprimă în mod liber opinia", se mai arată în plângerea penală adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.