Politică

Primarii comunelor din jurul Clujului refuză “marea Unire”

<p /><img src="documente/stories/08_august/02_ziua/03-sorin apostu conf primarie rp 11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Edilii localităţilor din vecinătatea muncipiuluii Cluj-Napoca spun că au “tot ce le trebuie” şi nu vor să audă de “urbanizare”. 

Primarul Sorin Apostu a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că municipiul Cluj-Napoca ar putea îngloba localităţile învecinate şi a explicat că această „fuziune” s-ar putea realiza odată cu aplicarea proiectului de regionalizare.

Pe motiv că au “tot ce le trebuie”, primarii localităţilor învecinate nici nu vor să audă de o “Unire” şi aşteaptă să fie consultaţi şi ei în acest sens. Mai mult, ei susţin că un referendum ar putea fi lămuritor, lăsând la latitudinea locuitorilor acestor comune să hotărască. Alţii preferă însă să nu comenteze “declaraţiile personale” ale lui Sorin Apostu.


Fărcaş (Apahida): “Nu vrem să intrăm în datoriile Clujului”

Primarul localităţii Apahida, liberalul Ionel Fărcaş susţine că primarul Sorin Apostu “nu poate hotărî pentru alţii”. Mai mult, el consideră că cei din Apahida ar fi dezavantajaţi dacă un asemenea proiect ar fi pus în aplicare. “Apostu nu are nicio motivaţie pentru a face asemenea declaraţii. Noi suntem aici aproape 15.000 de oameni şi nu poate el hotărî pentru noi. Nu pot spune că eu mâine închid Jucu pentru că aşa vreau eu… de exemplu. Suntem o administraţie locală şi nu vrem să intrăm în datoriile Clujului. Lucrurile trebuie discutate cu oamenii, mai ales înainte de a face asemenea declaraţii. Nu ne convine ce fac ei, zona metropolitană este înfiinţată pentru propriul lor scop…”, a declarat Fărcaş pentru monitorul.


Suciu (Chinteni): “Un referendum ar fi lămuritor”

Nici locuitorii din Chinteni nu vor să audă de fuziuni. Însă potrivit primarului Lucia Suciu (PSD), un referendum ar lămuri lucrurile, pentru că în cele din urmă, oamenii trebuie să aibă ultimul cuvânt. “Este un proiect mai vechi, dar va trebui să se ţină cont de părerea cetăţenilor. Pentru că de exemplu, nu ştiu câtor le convine să aştepte la infinit documente sau să plătească taxe şi impozite”, a spus Suciu.


“Eu am vorbit în dreapta, în stânga, dar oamenii nci nu concep aşa ceva, iar eu las la latitudinea lor”, a adăugat Lucia Suciu pentru monitorul.

Pop (Baciu): “Noi avem tot ce ne trebuie aici”


Primarul localităţii Baciu, democrat liberalul Ioan Pop susţine că “noi, aici avem tot ce ne trebuie”. “Cu toate că acest subiect se discută de câţiva ani, noi aici avem toate condiţiile asigurate. Avem asigurate toate cele necesare, avem iluminat, avem apă, nu avem poluare în primul rând. Care să fie avantajele? Suntem 12.000 de oameni cu toate localităţile, aici la Baciu. Oamenii nu vor să audă de aşa ceva”, a declarat Pop pentru monitorul.

Pe de altă parte, primarul este de părere că înainte de a face declaraţii primarul Sorin Apostu ar trebui să se consulte cu oamenii: “Nu s-a discutat cu noi nimic. Să se ia bani de la noi, taxe şi impozite pentru Cluj? Cred că trebuie făcut un referendum”.


Primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea (PDL) nu a dorit să dea o declaraţie, iar cel al comunei Floreşti, Ioachim Vancea, nu a putut fi contactat.

Mâine, monitorul va continua cu un articol pe această temă, în care vom prezenta punctul de vedere al experţilor în administraţie publică, care vor pune în balanţă plusurile şi minusurile proiectului de comasare a localităţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter