Politică

Politolog clujean: “PNL a virat cu totul înspre tabăra liberală veche. Nu de la Cluj vine salvarea”.

Politologul clujean George Jiglău subliniază că acum, odată cu alegerea lui Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al PNL, este clar că influenţa majoră vine dinspre vechiul PNL.

Politolog clujean: “PNL a virat cu totul înspre tabăra liberală veche. Nu de la Cluj vine salvarea”. Politolog clujean: “PNL a virat cu totul înspre tabăra liberală veche. Nu de la Cluj vine salvarea”.

Cum era de aşteptat, “greii” PNL de la Cluj nu au obţinut funcţii de conducere în partid, după alegerea lui Ludovic Orban la şefia PNL. Principalele funcţii au fost obţinute de susţinătorii  acestuia, singurul liberal clujean care s-a ales cu un post de vicepreşedinte fiind deputatul Adrian Oros.

“După fuziune, a fost o perioadă în care a fost conducere bicefală în PNL şi în care, cel puţin ca influenţă,  s-a spus că vechiul PDL ar fi mai puternic. Acum, după congres, odată cu alegerea lui Ludovic Orban, e clar că influenţa majoră vine dinspre vechiul PNL. La Cluj, puternică era filiala PDL, cu Emil Boc, Daniel Buda, Alin Tişe, în timp ce liberalii vechi nu au fost foarte bine reprezentanţi niciodată la vârful partidului. Acum cred că PNL a virat cu totul înspre tabăra liberală mai veche. În acest context, poate că aceasta este explicaţia pentru care Tişe nu a găsit sprijin în restul filialelor, între delegaţi.


Daniel Buda este un europarlamentar ok, dar fiind la PE nu mai este la fel de vizibil. Influenţa lui venea când era deputat, la Comisia juridică, dar acum nu mai este atât de influent, probabil din acest motiv nici nu a candidat. Deocamdată, la Cluj, PNL trăieşte din Emil Boc, ca primar. Chiar dacă îl au pe Emil Boc şi chiar dacă a ieşit pe primul loc la parlamentare unde au avut un scor mincinos, filiala de la Cluj e în criză în acest moment. Tot partidul e în criză, dar în orice caz nu de la Cluj ar veni salvarea, mai ales în condiţiile în care principalul om -Emil Boc - nu e interesat şi nu cred că ar avea loc să fie în prim planul partidului”, spune Jiglău.  

Vă reamintim, Alin Tişe nu a obţinut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL, iar Daniel Buda, susţinător al lui Cristian Buşoi, nu mai are acum mari şanse să obţină sprijin pentru încă un mandat în Parlamentul European. După congres, europarlamentarul s-a ales totuşi cu funcţia de preşedinte al Comisiei de Arbitraj.


Cum era de aşteptat, susţinătorii lui Ludovic Orban au obţinut cele patru funcţii de prim-vicepreşedinţi ai PNL.Acestea au fost obţinute de Raluca Turcan, fostul lider interimar al partidului, Ilie Bolojan- primarul de la Oradea, Mircea Hava- primarul de la Alba Iulia şi de senatorul Iulian Dumitrescu.

De la Cluj, deputatul Adrian Oros a obţinut funcţia de vicepreşedinte pe agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară şi mediu, ape şi silvicultură.


Monitorul de Cluj a scris încă de săptămâna trecute despre faptul că liderii de la Cluj nu au şanse mari să se aleagă cu funcţii la nivel naţional, nefiind susţinătorii noului preşedinte al partidului, Ludovic Orban.

abonare newsletter