Politică

MOŢIUNEA de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, citită azi în Parlament. Calculele celor două tabere.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu va fi citită duminică în plenul Parlamentului, la ora 16.30. Anunţul a venit vineri, la miezul nopţii, de la sediul PSD. În ambele tabere există discuţii şi negocieri, iar UDMR pare să fie din nou soluţia.

  MOŢIUNEA de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, citită azi în Parlament. Calculele celor două tabere. MOŢIUNEA de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, citită azi în Parlament. Calculele celor două tabere.

La un calcul simplu, Puterea are în acest moment o majoritate care depăşeşte cu 14 aleşi numărul necesar de voturi, 233 pentru ca moţiunea să treacă. Cu toate acestea, liderii coaliţiei de guvernare au nevoie de susţinere şi în altă formaţiune, mai ales că din tabăra cealaltă sunt anunţate negocieri intese tocmai cu aleşii PSD.

UDMR, care ar putea să reprezinte din nou cheia într-o criză politică, a refuzat să ofere soluţia şi ţine în şah ambele părţi.


„Am făcut o analiză a situaţiei politice, PSD – ALDE nu au reuşit să gestioneze situaţia. Responsabilitaea aparţine coaliţiei, Guvernul trebuie să fie unul politic, susţinut de o majoritate parlamentară. Pentru situaţia creată, neplăcută, absolut de Cartea Recordurilor, coaliţie de guvernare se face responsabilă. Am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi, de luni, cu reprezentanţii Guvernului, coaliţiei de guvernare PSD – ALDE, nu putem decide în ceea ce priveşte conflictele din PSD, nu vrem să arbitrăm. Vom lua o decizie privind moţiunea de cenzură probabil miercuri, înainte de vot, până atunci vom discuta, negocia în fiecare zi, vrem să vedem textul moţiunii, colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti la citirea moţiunii”, a fost mesajul pe care l-a transmis liderul UDMR, Kelemen Hunor, sâmbătă de la Cluj.

Întrebat dacă PSD negociază cu UDMR, Mihai Fifor a declarat că este atribuţia conducerii partidului. Şi Sorin Grindeanu a recunoscut că au existat nişte discuţii telefonice, dar fără a da alte detalii.


A intervenit însă Traian Băsescu, preşedintele PMP, care a avut un mesaj pentru UDMR.

”Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranşată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.


Fostul preşedinte spune că nici formaţiunea sa nu va negocia cu PSD. O atitudine similară au cei din USR, care au anunţat că aleşii formaţiunii nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, ”pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ”, a declarat preşedintele interimar al USR, Elek Levente.

Abia ales preşedinte al liberalilor, Ludovic Orban a transmis că PNL nu va participa duminică la şedinţa de plen comună convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură. Cât priveşte votul, PNL urmează să ia o decizie dacă va lipsi de la şedinţă sau aleşii liberali vor sta în scaune fără să voteze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter