Politică

“Acest reporter a reușit să facă ceea ce liderii NATO nu au putut”

Sub titlul “Acest reporter a reușit să facă ceea ce liderii NATO nu au putut”, publicația americană BuzzFeed News scoate în evidență cel mai important moment al conferinței de presă Trump – Iohannis de vineri seară.

“Acest reporter a reușit să facă ceea ce liderii NATO nu au putut”  sursa foto romaniacurata.ro “Acest reporter a reușit să facă ceea ce liderii NATO nu au putut” sursa foto romaniacurata.ro

Potrivit BuzzFeed News, în numai un minut un modest reporter din Romania a reușit să facă ceea ce liderii a 27 de țări, inclusiv personalul casei Albe, nu au reușit să scoată de la Trump: un angajament față de principiul apărării colective al NATO.

Vineri, Trump a sprijinit explicit, pentru prima oară, Articolul 5 din Carta NATO, care prevede că aliații se vor sprijini reciproc în cazul atacului din partea unei terțe țări, un angajament mult așteptat pe care Trump l-a omis în cursul discursului său de la sediul NATO din Bruxelles de luna trecută. Această omisiune  a declanșat un val de neliniște din partea liderilor europeni îngrijorați de atașamentul președintelui față de valorile Alianței, scrie romaniacurata.ro.


“Da, absolut, voi respecta Articolul 5”, a spus Trump după ce a fost întrebat de un reporter român (n.r. Ramona Avramescu – TVR), în timpul unei conferințe de presă cu președintele României Klaus Iohannis.

“Cu siguranță suntem acolo ca să protejăm și acesta este unul din motivele pentru care doresc să mă asigur că avem o forță foarte, foarte puternică și să plătim prețul necesar pentru a avea o asemenea forță”, a adăugat Trump.


 “Ei bine, eu angajez Statele Unite, am fost și până acum angajați, dar angajez Statele Unite în favoarea Articolului 5”, a insistat Trump, vineri seară.

Concluzia celor de la BuzzFeed News este următoarea: Așadar, deocamdată, scorul pentru extragerea angajamentului privind Articolul 5 din partea lui Trump este : jurnalist român 1, Alianța NATO 0.

Etichete: nato donald trump
Ultimele Stiri
abonare newsletter