Politică

Birourile “fantomă” ale europarlamentarilor

Peste o treime dintre membrii Parlamentului European nu au birouri ori n-au putut fi identificate. O investigaţie europeană demască lipsa de transparență, închirierea spațiilor de la partidele din care fac parte sau chiar plăți ale eurodeputaţilor către ei înșiși.

Birourile “fantomă” ale europarlamentarilor Birourile “fantomă” ale europarlamentarilor

Fiecare europarlamentar primește lunar peste 4300 de euro, în plus, pe lângă salariu și diurnă, pentru funcționarea birourilor din țările în care au fost votați.

Peste o treime dintre membrii Parlamentului European nu au birouri ori n-au putut fi identificate de reporteri, potrivit RISE Project.


Banii nu sunt puțini – circa 40 de milioane de euro anual, suportați de cetățenii europeni, din România și până-n Marea Britanie. Sunt practic sumele fixe pe care fiecare europarlamentar le primește, în principal, ca să închirieze birouri la el acasă – în țara în care a fost votat.

Parlamentul European numără acum 748 de membri, grupați în funcție de orientarea lor politică – populari, liberali sau social-democrați -iar nu după țările lor de origine. Instituția europeană le asigură bani în plus, pe lângă salariu și diurnă, ca să aibă birouri în care să se întâlnească cu cetățenii, cei care le finanțează activitatea. Astfel, fiecare eurodeputat încasează în plus, pe fiecare lună, 4300 de euro, dar nu toți își declară birourile pe care le-au închiriat.


Lipsă de transparenţă

Jurnaliști din cele 28 de țări membre au analizat aceste cheltuieli și au descoperit mari probleme în gestionarea banilor publici: lipsă de transparență și de control, închirierea spațiilor de la partidele din care fac parte sau chiar plăți către ei înșiși.

Reporterii au solicitat informații fiecărui europarlamentar și au analizat sute de documente. Doar 133 dintre demnitari au spus cât plătesc chirie și doar 53 dintre ei au declarat că sunt dispuși să arate, cu documente, cum au cheltuit suma primită. În schimb, 249 de europarlamentari au declarat că nu au birouri, au refuzat să comunice adresele sau birourile lor n-au putut fi identificate, mai scrie RISE Project.


În fapt, fiecare europarlamentar cheltuie cei 4300 de euro cum dorește. Unii spun că plătesc abonamente la internet, telefonie sau cumpără echipamente de birou. Alții fac gesturi filantropice, plătesc deplasările vizitatorilor sau virează bani către partidul lor.

Parlamentul European nu verifică cheltuielile pe care membrii săi le fac în propriile țări.


Bani pentru partid

Frecvent, europarlamentarii subînchiriază spații de la partidele din care fac parte. 38 dintre ei au confirmat că plătesc chirie direct partidelor pe listele cărora au candidat.

Investigația jurnalistică mai arată că europarlamentari din mai multe țări – Bulgaria, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Spania sau România – nu au deloc sedii locale sau nu vor să le declare. În România, cinci europarlamentari au declarat că pentru moment nu au birouri, iar opt nu au răspuns.


În momentul de față există 34 de birouri deschise de 19 europarlamentari. Clujeanul Daniel Buda are birtoul in sediul PNL Cluj, pe Bulevardul Eroilor nr 2.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter