Politică

Acuzaţii dure şi discursuri brutale în dezbaterea finală Macron - Le Pen

Candidata extremei drepte, Marine Le Pen, și centristul Emmanuel Macron au început, miercuri seara, cu atacuri virulente, marea lor dezbatere dintre cele două tururi, care a avut loc cu patru zile înaintea finalei alegerilor prezidențiale, din 7 mai, relatează AFP.

Acuzaţii dure în dezbaterea finală Macron - Le Pen  sursa foto romaniatv.net Acuzaţii dure în dezbaterea finală Macron - Le Pen sursa foto romaniatv.net

"Sunteți copilul preferat al sistemului și al elitelor", l-a caracterizat Le Pen pe Macron, în deschiderea acestei dezbateri urmărite de milioane de telespectatori.

"Strategia dumneavoastră este să spuneți multe minciuni", a replicat Macron, potrivit Agerpres


La finalul unei campanii foarte tensionate, cei doi candidați au discutat pe un ton similar într-o dezbatere în care Le Pen i-a reproșat lui Macron că este reprezentantul "globalizării sălbatice", iar acesta a acuzat-o de "ură" și "minciuni”.

Contra terorismului, trebuie mai întâi să ne recuperăm frontierele, imediat", a subliniat Marine Le Pen, pe tema atentatelor jihadiste, care au făcut 239 de morți din ianuarie 2015 și au traumatizat Franța. Ea a promis expulzarea tuturor străinilor suspectați de amenințare la adresa securității teritoriului francez. Securitatea și terorismul sunt "total absente din proiectul dumneavoastră", l-a criticat Le Pen pe Macron, acuzându-l de "indulgență față de fundamentalismul islamic".


"Ceea ce propuneți, ca de obicei, este remediul universal fără nicio eficiență", a replicat candidatul centrist, arătând că au fost deja restabilite controalele la frontiere și relevând că parlamentarii Frontului Național nu au votat legislațiile antiteroriste nici franceze, nici europene.

Candidatul de 39 de ani, sosit primul în primul tur, a acuzat-o pe șefa extremei drepte că pică în "capcana" jihadiștilor și aduce "războiul civil în țară".


"Marea preoteasă a fricii este în fața mea", a atacat-o și Macron pe Le Pen pe tema euro, căci cu aceasta Franța "va ieși din zona euro, din Europa", în timp ce majoritatea francezilor sunt ostili unei astfel de decizii.  

 


Marine Le Pen și-a acuzat adversarul că este supus cancelarei germane Angela Merkel și viziunii acesteia pentru Europa. "Oricum, Franța va fi condusă de o femeie, fie de mine, fie de doamna Merkel", a spus Le Pen.

"Opriți-vă cu aceste formulări care sunt ridicole", i-a răspuns Macron, adăugând: "Franța nu e o țară închisă. Sunt candidatul unei Franțe puternice, într-o Europă care protejează".


Fostul ministru al Economiei și-a acuzat rivala că își sporește promisiunile fără a le putea finanța. "Nu există o finanțare magică", a atras atenția Macron, subliniind: "Nu ați explicat cum veți scădea șomajul, nu propuneți nimic".

La rândul său, Le Pen l-a provocat toată seara pe "copilul preferat al sistemului și al elitelor", spunându-i adesea că este "pilotat de Francois Hollande" și trimițând permanent spre participarea sa în guvernul socialist foarte impopular al președintelui actual aflat la final de mandat.

"Sunteți moștenitoarea unui sistem care prosperă pe furia francezilor de decenii", a atacat-o Macron pe Le Pen, "sunteți parazitul acestuia". "Franța merită mai mult decât pe dumneavoastră", a conchis acesta.  

Ca majoritatea presei franceze, cotidianul Le Monde deplângea joi o "dezbatere brutală, violentă de la un capăt la altul".

Candidatul centrist Emmanuel Macron a fost considerat "mai convingător" decât candidata extremei drepte, Marine Le Pen, în duelul televizat de miercuri, cu patru zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, relevă un sondaj de opinie realizat prin telefon la finalul dezbaterii și citat de Reuters și EFE.

Aproximativ 63% dintre persoanele chestionate în sondajul Elabe, pentru BFM TV, l-au considerat pe pro-europeanul și fost ministru al economiei "mai convingător" decât lidera Frontului Național.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter