Politică

Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50%, eliminiat din Statutul Funcţionarilor Publici

Camera Deputaţilor a decis, marţi, ca funcţionarii ANFP să nu beneficieze de sporul pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50%, aplicat la salariul de bază, corelând astfel prevederile proiectului pentru modificarea Statutul funcţionarilor publici cu Decizia CCR.

Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50%, eliminiat din Statutul Funcţionarilor Publici Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50%, eliminiat din Statutul Funcţionarilor Publici

Deputaţii au decis să elimine prevederea potrivit căreia „pentru compensarea activităţii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

Judecătorii CCR au atras atenţie prin Decizia nr.667/2016 că această prevedere este neconstituţională, încalcând art. 16 alin. (1) şi 138 alin. (5) din Constituţie.


Potrivit raportului comisiilor parlamentare de specialitate, adoptarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica acordarea unui astfel de spor.

În forma actuală, legea prevede că personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici este format din demnitari, funcţionari publici şi personal contractual, iar salarizarea acestora se face potrivit reglementărilor în vigoare privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.


Senatorii au decis, în luna februarie, acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază pentru funcţionarii publici, deşi judecătorii CCR s-au împotrivit prevederii ca aceste beneficii să fie incluse în salariul de bază, aşa cum votaseră iniţial parlamentarii.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale, a fost adoptată cu 212 voturi "pentru", 38 "împotrivă" şi 6 abţineri.


Camera Deputaţilor este for decizional.

abonare newsletter