Politică

Cât de vizibili au fost senatorii clujeni de la începutul anului: au moţăit în plen sau au fost preocupaţi de soarta jandarmilor, de cultură şi de mediu

Ca şi deputaţii, senatorii clujeni nu s-au obosit prea mult cu legiferatul., de la începutul anului şi până în prezent.

Marius Nicoară, Lasylo Attila, Vasile Ilea şi Mihai Goţiu Marius Nicoară, Lasylo Attila, Vasile Ilea şi Mihai Goţiu

Cei patru reprezentanţi ai clujenilor în Senatul României au avut iniţiative legislative care nu îi vizează neapărat pe clujeni, în domenii precum cultura, mediul, sportul sau educaţia.

Senatorul PNL  Marius Nicoara a avut în acest an trei iniţiative legislative. Una din acestea a vizat modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului, iar una a vizat regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Marius Nicoară a formulat şi câteva întrebări, una dintre acestea fiindu-i adresată ministrului Culturii. Întrebarea s-a referit la alocări de fonduri guvernamentale pentru reabilitarea monumentelor istorice și culturale din județul Cluj.


Senatorul UDMR Laszlo Attila a avut de la începutul anului 4 initiative legislative. Una din acestea a vizat consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. O altă propunere legislativă a vizat completarea Legii privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor. Laszlo Attila a mai avut o propunere pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România

Senatorul PSD Vasile Ilea a adresat o întrebare ministrului Apelor şi Pădurilor privind “nevoia unor măsuri urgente pentru a împiedica ambarcaţiunile cu motoare să mai navigheze pe cele două amenajări hidrografice din judeţul Cluj: Tarniţa şi Fântânele”.


De asemenea, Ilea a fost precupat de soarta jandarmilor, una dintre propunerile sale vizând modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Ilea a mai avut o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi una pentru modificarea şi completarea art.6 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului

Senatorul USR Mihai Goţiu a fost de departe cel mai vizibil dintre parlamentarii clujeni, el remarcându-se prin cele două episoade de dormit în plen. Prima dată când a fost surprins dormind, Goţiu a declarat că a fost foarte obosit, iar toată procedura de vot este de asemenea una la fel de obositoare. Ulterior, Goţiu a fost prins din nou în aceeaşi ipostază.  ”Nu dorm. Poza e un png, adică un print screen în momentul în care clipesc”, a spus atunci senatorul.


Goţiu a avut o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Una din interpelările sale a avut ca obiect situaţia aprobării planurilor de management ale ariilor protejate, elaborate prin proiecte cu finanţare publică şi accesibilitatea publicului la rezultatele acestor proiecte. O altă interpelare a avut ca obiect “trista şi nesăbuita poveste a unui ordin de ministru privitor la evaluarea cunoştinţelor de limba română a studenţilor care vor să urmeze studii superioare în România”.

Vă reamintim, de la preluarea mandatelor în Parlamentul României, nici deputaţii clujeni nu s-au sinchisit prea mult să legifereze, unii dintre liberalii clujeni lăudându-se cu întrebări şi interpelări referitoare la situaţii semnalate nu de ei, ci de presă.


Deputatul liberal Florin Stamatian a adresat o întrebare ministrului de Interne Carmen Dan în care precizează că în urma audienţelor i-au fost aduse la cunoştinţă o serie de probleme ale ISU Cluj, în speţă a SMURD. În întrebare, Stamatian cere ministrului Sănătăţii să îi comunice dacă se are în vedere în acest an alocarea de fonduri pentru reînnoirea parcului auto al ISU Cluj, serviciul SMURD.

Coincidenţă sau nu, iniţiativa lui Stamatian a venit după ce Monitorul de Cluj a scris depre situaţia de la SMURD şi despre faptul că zeci de ambulanţe de la ISU Cluj sunt vechi şi uzate, iar din acest motiv activitatea este îngreunată.


Şi deputatul “paraşutat” Sorin Moldovan (PNL) i-a adresat, luna aceasta, ministrului Sănătăţii Florian Bodog o întrebare şi a cerut explicaţii referitoare la insuficienţa vaccinurilor în cazul mai multor boli, printre care şi rujeola. La fel, coincidenţă sau nu, Monitorul de Cluj a semnalat şi a scris în repetate rânduri, încă din ianuarie despre lipsa vaccinurilor şi a epidemiei de rujeolă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter