Politică

Sociolog clujean, despre „marţea neagră” şi proteste: „Se anunţă o perioadă extrem de agitată. Va urma inclusiv o mobilizare a opoziţiei care acum e palidă şi apatică”

Românii nu mai au încredere în democraţia reprezentativă şi o înlocuiesc cu forme ale democraţiei directe, atrag atenţia sociologii, comentând reacţia străzii, în miez de noapte, la adoptarea ordonanţelor în „marţea neagră”.

Foto Eliza Lucaciu Foto Eliza Lucaciu

„Ceea ce vedem în ultimele săptămâni nu este altceva decât prelungirea a ceea ce am văzut începând cu ianuarie 2012. Procesul acesta la care asistăm, protestele, este unul care demnonstrează că cetăţeanul nu mai are încredere în modul în care funcţionează democraţia reprezentativă în România şi ia pe cont propriu procesul acesta de reglementare, adică trebuie să îmi fac dreptate singur pentru că reprezentanţii mei nu sunt în stare să gestioneze în mod etic, transparent şi responsabil o situaţie sau alta.”, spune sociologul clujean Ioan Hosu.  

Sociologul clujean crede că în perioada următoare, care va fi extrem de agitată, se va mobiliza şi opoziţia care în aceste săptămâni este palidă şi apatică.


„Oamenii nu se duc la vot pentru că nu vor să legitimeze o clasă politică ce promite şi a doua zi vine cu altă agendă. Forma democraţiei reprezentative este înlocuită cu forme ale democraţiei directe. Oamenii nu doresc să mai legitimeze clasa politică în niciun fel nici măcar cu votul alb. De aceea spun, aceste proteste vor continua.  

Lucrurile acestea nu se sting, iar starea asta de spirit e mai degrabă o frustrare acumulată în timp. Situaţia va fi una tensionată şi va continua, orice act administrativ sau legislativ va fi virulent şi puternic contestat. Se anunţă o perioada extrem de agitată. Va urma inclusiv o mobilizare a opoziţiei care e palidă şi apatică acum. În lipsa opoziţiei rămâne poziţia străzii, care va fi extrem de prezentă”, consideră Hosu.  

Etichete: ioan hosu opozitie
abonare newsletter