Politică

Mai mulți liberali lansează un manifest și cer măsuri urgente în partid. Printre aceştia şi un fost deputat de Cluj.

Mai mulţi liberali au transmis, duminică, un manifest prin care cer membrilor şi simpatizanţilor să li se alăture pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucţia Partidului Naţional Liberal.

Documentul este semnat de Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbrăveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragoş Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Dragomir Tomaşeschi, Lucia Varga şi fostul deputat de Cluj Radu Zlati, potrivit Agerpres.

Aceştia cer dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare şi înlocuirea sa cu o comisie de organizare a alegerilor interne, cu membri care nu vor candida pentru o funcţie de conducere.

O altă măsură pe care o doresc luată este organizarea de alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune şi acţiune politică, cu respectarea dreptului de a candida şi de a alege al tuturor membrilor declaraţi ai PNL.

Semnatarii mai cer constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele şi în toate organizaţiile partidului, constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL şi instituirea unui sistem electoral prin care viitorul preşedinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.

"Partidului Naţional Liberal este singurul partid de dreapta din România şi singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să îşi reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câştige din nou încrederea societăţii româneşti în capacitatea sa de a fi un lider în construcţia României de mâine", menţionează liberalii.

Manifestul cuprinde şi referiri la situaţia din PNL şi la faptul că nu a fost organizată o dezbatere în partid pentru a fi analizat rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie.

"În anul 2014, unificarea dintre PNL şi PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria preşedintelui Iohannis şi a programului "România lucrului bine făcut"! După 2014, partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă şi va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide", se mai menţionează în document.

În opinia semnatarilor, eşecul PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne şi a dorinţelor şi aspiraţiilor societăţii româneşti.

Printre problemele enumerate în document se numără: "procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult şi a fost condus fără curaj şi fără viziune politică; prelungirea existenţei structurilor bicefale a dezorganizat partidul şi a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate; dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră; statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democraţia şi încrederea în interiorul partidului"

Etichete: radu zlati pnl
Ultimele Stiri
abonare newsletter