Politică

Daniel Buda: „Cercetarea din România, o cenușăreasă a societății și o victimă a incompetenței sau a ignoranței autorităților române”

Europarlamentarul clujean Daniel Buda cere premierului Sorin Grindeanu şi ministrului Cercetării şi Inovării, Șerban-Constantin Valeca, să intervină “de îndată” şi să ia toate măsurile care se impun în vederea asigurării finanțării proiectului de cercetare de la Universitarea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Cercetarea din România, o cenușăreasă a societății și o victimă a incompetenței sau a ignoranței autorităților române girată, se pare că, de premierul Sorin Grindeanu și de ministrul Cercetării și Inovării, Șerban-Constantin Valeca, susţine europarlamentarul clujean Daniel Buda.

.„Este de notorietate publică faptul că o echipă de cercetători ai USAMV Cluj a câştigat un proiect internaţional de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe care ar fi scutit statul de cheltuirea unor sume imense pentru actul medical și ar fi crescut calitatea vieții pentru pacienți dar pe care acum Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică refuză să îl mai finanţeze.


Dintr-un consorţiu de şase ţări, România este singura ţară care nu oferă finanţare, în condiţiile în care referenţi internaţionali l-au acceptat ca proiect câştigător. ANCSI a amânat finanţarea, iar în 16 ianuarie 2017, conducerea Universităţii a primit un răspuns în care se arată că acest proiect nu va mai fi finanţat deoarece, în acord scrie că România poate finanţa astfel de proiecte, dar nu este obligată să o facă. Nu doar USAMV Cluj, ci întreaga cercetare din România este pusă în acest moment în faţa unei situaţii inexplicabile față de partenerii străini care nu au cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce el a fost aprobat de către ANCSI”, spune Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean mai atrage atenţia că sectorul cercetării din România este unul extrem de apreciat peste hotare datorită profesionalismului şi a seriozităţii cercetătorilor noştri. Din păcate, activitatea acestora are de suferit din cauza incompetenței și ignoranței celor care se află la conducerea unor astfel de instituţii și care nu înţeleg că o dată asumate niște responsabilități, acestea trebuie duse la îndeplinire.


„Nimeni nu va mai accepta pe viitor un parteneriat cu o instituție din România, indiferent dacă vorbim de fonduri europene sau altfel de fonduri, atât de necesare sectorului de cercetare, de care depinde până la urmă evoluția societății.

În lipsa unui răspuns ferm și a unei rezolvări nefavorabile din partea autorităților competente, voi fi nevoit să sesizez atât pe Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, cât și pe Comisarul European pentru Cercetare și Știință, domnul Carlos Moedas”, mai spune Daniel Buda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter