Politică

UPDATE Antonio Tajani este noul președinte al Parlamentului European. Cum au votat europarlamentarii români pentru preşedinţia PE.

Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European, a fost ales noul președinte al Parlamentului European, cu 351 de voturi, a anunțat președintele în exercițiu al PE, Martin Schulz.

UPDATE

Contracandidatul lui Tajani, socialistul Gianni Pittella a obținut 282. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Europarlamentarul Norica Nicolai explică de ce nu a votat cu Antonio Tajani.


“Nu am votat în niciun caz cu domnul Tajani, fosta mână dreaptă a lui Berlusconi, nu cred că este cea mai bună soluţie pentru Parlamentul European. În plus, Partidul Popular European preia toate funcţiile de conducere din UE, ceea ce nu este în opinia mea, deloc corect pentru că nu reflectă situaţia politică pe care o avem în momentul de faţă”, a spus Nicolai, vicepreşedinte ALDE din Parlamentul European.

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) spune că l-a susţinut pe Gianni Pitella.


“Pentru a alege un preşedinte de PE este nevoie de o majoritate a europarlamentarilor prezenţi. În primele trei tururi de scrutin se poate înscrie toată lumea. După două tururi nu aveam încă o majoritate simplă pentru nciiunul dintre candidaţi. Bătălia principală se duce între candidatul dreptei Antonio Tajani şi candidatul stângii Gianni Pitella. Evident, l-am susţinut pe Gianni Pitella din mai multe considerente. În primul rând pentru că a fost foarte prezent în România, dar mai mult decât atât, venind în România susţine menţinerea fondurilor de coeziune alocate ţării noastre“, a argumentat europarlamentarul.

Candidatul Partidului Popular European la președinția Parlamentului European, Antonio Tajani, a câștigat și al treilea tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui Legislativului european în confruntarea cu socialistul Gianni Pitella, care s-a clasat al doilea, a anunțat președintele PE Martin Schulz.


Tajani a obținut 291 de voturi, iar Pitella 199 de voturi.

Pentru că nici unul dintre candidați nu a reușit să obțină majoritatea absolută, a avut loc al patrulea tur de scrutin. Conform regulamentului, la al patrulea și ultimul tur participă doar primii doi clasați în cursa pentru președinție.


Pe locul trei s-a clasat reprezentanta grupării conservatorilor și reformiștilor europeni, Helga Stevens, cu 58 de voturi.

Jean Lambert, reprezentanta grupului ecologist, a fost votată de 53 de europarlamentari.

Eleonora Forenza, care a candidat din partea grupării stângii europene, a obținut 45 de voturi.

Ultimul clasat este europarlamentarul român Laurențiu Rebega, care a obținut cu un vot mai puțin decât în turul precedent, când a fost votat de 45 de europarlamentari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter