Politică

Candidatul PPE Antonio Tajani, favorit la președinția Parlamentului European după alianța cu ALDE

Candidatul Popularilor Europeni, Antonio Tajani, are calea liberă către victoria în alegerile pentru președinția Parlamentului European după retragerea din cursă a șefului Alianței Liberalilor și Democraților, Guy Verhofstadt, scrie marți Politico.

sursa foto parlamentar.ro sursa foto parlamentar.ro

Grupul parlamentar de centru-dreapta al PPE a ajuns la un acord marți dimineață cu ALDE, chiar înaintea primului tur al votului pentru președinția Parlamentului. În schimbul retragerii lui Verhofstadt, ALDE primește controlul Conferinței președinților de comisie, organul politic care coordonează activitatea comisiilor, alcătuit din președinții tuturor comisiilor permanente și speciale.

Prin alegerea lui Tajani, fost consilier al lui Silvio Berlusconi, PPE ar deține controlul tuturor celor trei instituții ale UE: Parlamentul, Comisia Europeană și Consiliul.


"Europa se confruntă cu o criză", se arată în înțelegerea dintre PPE și ALDE postată pe site-ul ALDE . "Naționaliștii și populiștii de toate felurile încearcă să distrugă Uniunea din interior și din afară. De aceea, PPE și ALDE — dincolo de diferențele lor ideologice — au decis să se alieze și să ofere o platformă comună ca un punct de plecare pentru această cooperare proeuropeană. Facem apel la toate celelalte forțe proeuropene din Parlament să se alăture acestei inițiative și să vină în completarea ideilor și priorităților de pe agenda noastră pentru reformă".

"Acesta este un prim pas în construirea unei coaliții proeuropene care să reformeze și să întărească uniunea noastră. Cu provocări precum (președintele american ales Donald) Trump și (președintele rus Vladimir) Putin, cheia succesului este să reformăm Uniunea Europeană', a apreciat Guy Verhofstadt într-o declarație scrisă.


Candidatul socialist Gianni Pittella nu s-a recunoscut învins și le-a cerut europarlamentarilor să continue să-l susțină.

"Parlamentul European trebuie să fie un spațiu în care toată lumea poate să dezbată liber", a spus el înainte de prima rundă a votului de la Strasbourg.


Pittella a încercat să obțină susținerea Verzilor și a eurodeputaților de extrema stângă, însă e foarte puțin probabil că va strânge îndeajuns de multe voturi ca să poată câștiga.

Noul pact între PPE și ALDE vine să schimbe consensul pe care s-a bazat în ultimii ani politica la nivel european. Însă, fără această înțelegere, lupta dintre formațiunile politice principale pentru șefia Parlamentului ar fi putut ajunge chiar la un al patrulea tur de scrutin, când fie PPE, fie Socialiștii europeni ar fi fost nevoiți să ajungă la o înțelegere cu una sau mai multe formațiuni eurosceptice.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter