Politică

Dragnea a anulat concediul deputaţilor. Care e miza sesiunii extraordinare.

Camera Deputaţilor a fost convocată în sesiune extraordinară care are loc în perioada 10-31 ianuarie, programul urmând să fie axat pe adoptarea unor ordonanţe de urgenţă, precum şi pe respingerea unor proiecte de lege.

Aleşii erau în vacanţa de iarnă în această perioadă. Sesiunea ordinară va începe cum era normal, la 1 februarie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru că Guvernul să poată da ordonanţe, lucru pe care nu îl poate face în prezent deoarece PNL a atacat la Curtea Cosntitutionala legea de abilitare a Executivului de a da ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

PNL, USR şi PMP au făcut sesizarea la CCR argumentând că actul normativ în cauză permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei. Contestaţia opoziţiei va fi discutată joi de CCR, scrie ziare.com.

Preşedintele USR, Nicusor Dan, a declarat luni ca sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor reprezintă doar un pretext pentru că Guvernul să poată emite OUG, astfel încât să se "treacă" peste legea de abilitare, contestată de Opoziţie la Curtea Constituţională.

"Nu ne e frică de o sesiune extraordinară, însă faptul că convoci o Cameră a Parlamentului pentru că tu n-ai fost în stare să scrii o lege de abilitare bună, în opinia mea este ruşinos şi abuziv. Adică această sesiune extraordinară nu este decât un pretext pentru că Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă şi astfel să se treacă peste acea propunere de lege pe care noi am contestat-o la Curtea Constituţională", a declarat Nicusor Dan.

Cât despre PNL, preşedintele interimar Raluca Turcan a declarat că deputaţii liberali vor participa la sesiunea extraordinară.

"Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a convocat sesiune extroardinara până la finalul lunii. Parlamentarii PNL vor participa la această sesiune, ea este justificată de intenţia Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Aşadar, noi vom răspunde solicitărilor de a participa la şedinţele de plen", a precizat Turcan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter