Politică

Sevil Shhaideh anunţă un proiect de lege care să scape primarii de răspunderea penală

Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fonduri Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Aceasta a declarat că trebuie clarificată răspunderea administrativă în primării la nivelul competenţelor şi că există un proiect de lege în aceste sens la Ministerul Dezvoltării.

"Trebuie clarificate răspunderile pentru primarii şi funcţionarii din instituţii. Există aparat de specialitate care trebuie să răspundă pentru legalitatea actului respectiv (arhitectul şef, de exemplu); acum, primarul e singurul care răspunde în faţa legii. Se impune clarificarea competentţelor. Vom face un proiect de lege în acest sens", a declarat Shhaideh, potrivit hotnews.ro.

O altă prioritate enunţată de această vizează echilibrarea bugetelor comunelor şi oraşelor sărace, astfel că ministerul va completa veniturile localităţilor care nu au un venit de 750lei/locuitor.

În plus, Shhaideh a declarat că localităţile sub 2000 de locuitori, care nu beneficiază în prezent de finanţare pe PNDL şi pe fonduri europene vor primi finanţare pe PNDL pentru dispensare, şcoli, apa-canal şi drumuri.

Audierea a început cu o declaraţie a preşedintelui Comisiei de Administraţie Publică, Florin Carciumaru: "Este o audire foarte importantă ţinând cont de rolul ministerului în programul de guvernare al alianţei PSD-ALDE. Am colaborat cu d-na Sevil Shhaideh. Din această colaborare mi-am dat seama de omul Sevil, că este omul potrivit pentru a conduce destinele acestui minister, a participat alături de toţi primarii la dezvoltarea comunităţilor în funcţiile de posibilităţile pe care le-am avut".

Apoi, circa 10 minute din cele 30 destinate audierii s-au consumat pe o ceartă între PSD şi opoziţie, după ce vicepresintele a propus ca în cadrul audierii grupul PSD -ALDE să poată pune 3 întrebări, PNL 2 întrebări, iar restul grupurilor câte o întrebare. Nicusor Dan, USR, şi grupul PNL au cerut ca întrebările să se pună la liber, fiecare membru al comisiei să poată pune o întrebare. Amendamentul a fost supus la vot, dar întrucât PSD are majoritate, nu a fost adoptat.

abonare newsletter