Politică

UPDATE Liviu Dragnea: Lista miniştrilor, definitivată: 4 ministere revin ALDE, 8 femei în Cabinet

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni seară, că a definitivat lista miniştrilor noului Cabinet, care urmează să fie aprobată în CEX şi că opt dintre aceştia sunt femei, afirmând că ALDE va primi patru ministere.

UPDATE

“Lista (miniştrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu-n.r.) este completă. Acum am terminat discuţia cu domnul Sorin Grindeanu. (…) Colegii de la ALDE astăzi au terminat discuţiile. Mâine o să ni le transmită. Patru ministere revin ALDE. (…) Vor fi 8 femei în guvern”, a declarat Dragnea, la RTV.


Dragnea a afirmat că lista miniştrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu urmează să fie prezentată, marţi, în şedinţa CEX al PSD.

Preşedintele PSD a mai spus că noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri şi Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Pădurilor.


Conform unor surse din partid, din viitorul Cabinet ar urma să facă parte:

Ministerul Economiei - Mihai Tudose;
Ministerul de Finanţe - Cristian Socol sau Viorel Ştefan;
Ministerul Fondurilor Europene - Marius Nica;
Ministerul Apărării - Georgian Pop;
Ministerul de Interne - Gabriel Vlase;
Ministerul de Justiţie - Florin Iordache;
Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Intotero;
Ministerul Agriculturii - Daniel Botănoiu;
Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh;
Ministerul pentru Tineret şi Sport - Gabriel Petrea;
Ministerul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall;
Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor;
Ministerul Sănătăţii - Dinu Cristina Elena sau Sorina Pintea;
Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu;
Ministerul Energiei - Iulian Iancu;
Ministerul Educaţiei - Mihnea Costoiu;
Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor - Florin Jianu;
Ministerul apelor şi pădurilor - Doina Pană.


ALDE va avea 4 ministere, care, potrivit unor surse vor fi:

Ministerul Mediului - Daniel Constantin;
Ministerul Comunicaţiilor - Sorin Câmpeanu;
Ministerul Culturii - Daniel Barbu;
Ministerul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Steluţa Cătăniciu sau Graţiela Gavrilescu.


 

Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că la negocierile care au avut loc în prima zi a anului PSD şi ALDE şi-au disputat Ministerul Afacerilor Externe, ALDE propunându-l pe Teodor Meleşcanu, în timp ce PSD vrea să numească un om din rândul social-democraţilor, fiind dispus să dea la schimb Ministerul Culturii.


În PSD sunt vehiculate Natalia Intotero, Ana Birchall, dar şi un tehnocrat la conducerea Ministerului de Externe.

ALDE, în schimb, ar vrea să obţină ministere mai grele ca Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Energie, precum şi Ministerul Mediului, la conducerea căruia este vehiculat copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, însă, negocierile sunt în curs, potrivit surselor citate.

ALDE ar urma să deţină următoarele portofolii: Daniel Constantin – Ministerul Mediului ,Sorin Cîmpeanu – Ministerul Comunicaţiilor, Steluţa Cătăniciu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul

Deputatul PSD Florin Iordache, vehiculat la Ministerul Justiţiei şi în guvernul condus de Sevil Shhaideh este din "nou în cărţi", în contextul în care PSD-ALDE discută pentru a stabili lista miniştrilor care vor face parte noul guvern.

Au fost vehiculaţi şi au rămas în cărţi: Daniel Constantin la Ministerul Mediului, Mihai Tudose la Ministerul Educaţiei, Gabriel Vlase la Ministerul de Interne, Georgian Pop la Ministerul Apărării , Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Gabriel Petrea la Ministerul Tineretului şi Sportului, Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, Florin Jianu la Ministerul pentru IMM, Mediului de afaceri şi Anteprenoriatului

Numele noi vehiculate în noul guvern sunt: Cristian Socol şi Viorel Ştefan la Ministerul de Finanţe, Marius Nica la Ministerul Fondurilor Europene, Mihnea Costoiu la Ministerul Educaţiei, Florin Iancu la Ministerul Energiei, Lia Vasilescu la Ministerul Muncii Sorina Pintea şi Cristina Elena Dinu la Ministerul Sănătăţii, Ana Birchall la Ministerul pentru Afaceri Europene

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că echipa pe care o va forma Sorin Grindeanu va fi diferită de cea a lui Sevil Shaidehh.

Liviu Dragnea a mai spus şi că noul guvern va avea şi patru noi ministere, printre care un minister al Turismului şi unul al IMM, Mediului de afaceri şi Antreprenoriatului.

Marţi, 3 ianuarie, se vor convoca Birourile Permanente ale celor două Camere, vor avea loc plenuri ale Camerelor, şedinţe ale conducerilor PSD şi ALDE în care se va valida lista Cabinetului Grindeanu şi vor fi depuse la Parlament structura guvernului, programul de guvernare şi lista miniştrilor.

Pe 4 ianuarie vor avea loc, de la 8 dimineaţa audierile de miniştri în comisiiile de specialitate şi votul de investitură al Executivului.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv urmează să aibă loc tot pe data de 4 ianuarie.

abonare newsletter