Politică

Măsurile care vor intra în vigoare la 1 februarie, cu o lună mai târziu decât ar fi trebuit: creşterea salariului minim şi dublarea burselor studenţeşti

Liderul PSD Liviu Dragnea a enumerat vineri după desemnarea ca premier a lui Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă la care a participat şi acesta, măsurile economice din programul de guvernare a căror intrare în vigoare a fost decalată pentru 1 februarie 2017.

"Din păcate suntem la 20 de zile de la alegeri şi aş vrea să reiau nişte măsuri care nu vor putea fi aplicate de la 1 ianuarie. Unele vor fi aplicate de la 1 februarie. Toate măsurile noastre, prevăzute în programul de guvernare vor fi aplicate şi adaptate. Obiectivele rămân aceleaşi, fără excepţie, mai mulţi români în clasa de mijloc, mai muţi bani în buzunarele românilor, să începem un program serios de a stopa exodul tinerilor în străinătate, sprijinul pentru fermieri şi alte măsuri. Salariul minim va fi mărit la 1.450 de lei, dar de la 1 februarie 2017. Contribuţiile pentru pensionari, care sunt prevăzute la noi în program să fie eliminate, vor mai fi plătite de aceştia o lună. Impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, care în programul nostru este prevăzut să fie zero, va mai fi plătit o lună", a spus Dragnea.

El a arătat că bursele studenţilor vor creşte "de cel puţin 2,3 ori" de la 1 februarie, iar preţul medicamentelor care şi-au pierdut patentul va scădea de la 1 februarie cu 35%, şi nu de la 1 ianuarie.


Dragnea a mai spus că tot de la 1 februarie, în loc de 1 ianuarie, vor creşte cu 20% salariile în administraţia publică locală, se vor majora salariile actorilor cu 50% şi va creşte plafonul pentru plata TVA de la 220.000 la 300.000 lei.

Măsurile care vor intra în vigoare de la 1 februarie 2017, în loc de 1 ianuarie 2016:


Creşterea salariului minim la 1.450, cu 200 de lei în plus  faţă de cât este acum
Eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei
Eliminarea contribuţiei la sănătate (CASS) pentru pensionari
Creşterea burselor studenţeşti de 2,3 ori
Ieftinirea medicamentelor generice cu 35%
Creşterea salariile în administraţia publică locală cu 20%
Creşterea salariile actorilor cu 50%
Creşterea plafonului pentru plata TVA de la 220.000 la 300.000 lei

abonare newsletter