Politică

Ion Iliescu, inclupat pentru "infracţiuni contra umanităţii" în dosarul Mineriadei

Procurorii militari au decis, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

FOTO stiriflux.ro FOTO stiriflux.ro

De asemenea, au fost puşi sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al guvernului interimar al României; Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, a anunţat Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, într-un comunicat citat de presa centrală.

În octombrie 2015, Ion Iliescu avea calitatea de suspect în acest dosar, iar prin ordonanța întocmită vineri de Parchetul Militar el a devenit inculpat.


Procurorul militar Marian Lazăr a declarat vineri că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, potrivit sursei citate.

Parchetul Militar susține că "atacul" din 11 — 15 iunie 1990 a avut următoarele consecințe: uciderea prin împușcare a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, fapte ce constituie șapte acte materiale ale infracțiunii în forma prevăzută de art. 439, alin.1, lit.a din Codul penal; vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prevăzută de art. 439, alin.1, lit.g din Codul penal; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prevăzută de art. 439, alin.1, lit.j din Codul penal.


"De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mişcarea acţiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii în forma prev. de art. 439 alin. 1, lit.  g şi j din Codul penal, faţă de următorii inculpaţi: amiral (rez.) Dumitrescu Emil, la data săvârşirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Ionescu Cazemir Benedict, la data săvârşirii faptelor, vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională; Sârbu Adrian, la data săvârşirii faptelor, şef de cabinet şi consilier al primului ministru; Cozma Miron, la data săvârşirii faptelor, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Drella Matei, la data săvârşirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Barbateni; Burlec Plăieş Cornel, la data săvârşirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Dobrinoiu Vasile, la data săvârşirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; general (rez.) Peter Petre, la data săvârşirii faptelor, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne", menţionează procurorii militari.

"Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:  în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii  au aderat la atacul generalizat şi sistematic lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv impotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Bucureştiului, atac în care a fost  implicată participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării şi a avut  următoarele consecinţe:


1. vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

2. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.;


În cauză, urmărirea penală se efectuează, în continuare, faţă de alţi 18 suspecţi, sub aspectul săvârşirii aceloraşi infracţiuni de crime  împotriva umanităţii, prev. de art. 439 alin. 1 lit a, g şi j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în comunicatul Parchetului Militar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter