Politică

Sociologul Ioan Hosu: “Fără locomotiva Boc, câştiga PSD”

Câştigarea alegerilor de către PNL la Cluj, după o luptă strânsă cu PSD i se datorează de fapt “locomotivei” Emil Boc, atrag atenţia analiştii politici şi sociologii. Dacă îl scoatem pe Boc din ecuaţie, câştiga PSD, spune sociologul clujean Ioan Hosu.

Sociologul clujean Ioan Hosu subliniază că PSD nu a defilat niciodată, până acum, umăr la umăr cu PNL în alegeri, în Cluj, iar câştigul PNL se datorează locomotivei Emil Boc.

“Rezultatul de la alegeri, de la Cluj şi din ţară confirmă evoluţia slabă a PNL, strategia pe care a adoptat-o în ultimul an jumate. PSD nu a defilat niciodată umăr la umăr cu PNL în alegeri, în Cluj. E un mare câştig pentru PSD, dar aici este şi rezultatul lipsei de viziune în tabăra PNL şi la nivel central. Acest lucru ne arată că de fapt în Cluj, partidul s-a menţinut pentru că a avut de fiecare dată câte o locomotivă. În acest caz, locomotiva a fost Emil Boc. Ne întrebăm ce se va întâmpla cu PNL Cluj când nu o să mai fie Emil Boc. Bună parte din acest scor se datorează primarului de Cluj. Dacă îl scoatem pe Emil Boc din ecuaţie, cred că PSD câştiga acum. Unde sunt cele peste 60% procente din iunie? La aceste alegeri Clujul urban a mai pierdut voturi care au mers spre USR, voturi care în mod normal, în bună măsură s-ar fi dus către liberali. Dacă la nivel local şi central PNL nu îsi schimbă strategia, s-ar putea să vorbim  de a doua forţă poitică- USR- dacă rezistă un an doi şi nu-l cooptează cineva. Marele câştigător este PSD în această poveste fiindcă a ştiut şi la nivel central să facă o opoziţie guvernului de tehnocraţi”, spune Ioan Hosu.


PNL Cluj este una dintre organizaţiile care scapă de decapitări, în urma votului de duminică.

În schimb, Alina Gorghiu şi-a depus ieri mandatul de preşedinte al PNL, după eşecul răsunător al partidului în alegeri. Gorghiu a spus că acesta era "singurul gest" pe care îl putea face după eşecul partidului său în alegeri. Până la Congres, PNL va fi condus interimar de Raluca Turcan, preşedinte PNL Sibiu.


 

abonare newsletter