Politică

Sociologul Ioan Hosu: “Era de aşteptat ca USR să ia din voturile PNL”

Ce spun sondajele despre tendinţa de vot a românilor, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor parlamentare.

O sinteză sociologică Avangarde, prezentată zilele trecute de către sociologul Marius Pieleanu, arată la ce nivel sunt partidele în luna noiembrie, în ceea ce privește intenția de vot. 

Potrivit sintezei, PSD a scăzut cu două procente din iunie până în noiembrie. În prezent, partidul se află la 38% în ceea ce privește intenția de vot. PNL a scăzut cu 4%, la 26% în luna noiembrie.


UDMR şi PMP, la limită

USR, în schimb, a crescut, la 12%, de la 8% cât avea în iunie. ALDE ar face și el pragul de intrare în Parlament, cu 7%. În schimb, UDMR și PMP stau cu emoții, cu un 5% la sondaje fiecare. Așa cum se prefigurează, fără redistribuiri, majoritatea ar fi fragilă în Parlament și ar depinde de partidele care intră la limită. 

De ce se îndreaptă electoratul PNL înspre USR

Sociologul clujean Ioan Hosu atrage atenţia că procentele pe care le pierde PNL merg la USR, care este de altfel surpriza sondajului.


“Cei din USR sunt marii câştigătiori, sigur că ei câştigă din bazinul de electorat al PNL. Era de aşteptat să ia din voturile PNL. De asemenea, liberalii mai pot pierde procente care să meragă către ALDE. Sigur că ceea ce vedem este oarecum normal o reaşezare a forţelor politce de dreapta care îşi impart acelaşi bazin electoral, în vreme ce la PSD, scăderea aceasta nu este gravă, sunt fluctuaţii depinde de moment. Probabil peste o săptămână sau două cifrele o să ne arate că PSD are tot în jurul a 40%. Rămâne o întrebare ăn ce priveşte PNL, Întrebarea este care este potenţialul de creşteree al USR şi până unde va lua de la PNL”, a declarat Ioan Hosu. 

Tendinţa de scădere a PNL în procente a fost sesizată de specialişti încă din luna septembrie. Ioan Hosu atrăgea atenţia că cel puțin în privința prestației la nivelul Parlamentului, activitatea liberalilor lasă de dorit, iar electoratul de dreapta se reorientează acum înspre alte partide de centru-dreapta.


Ce spuneau cifrele luna trecută

Un alt sondaj releva luna trecută o diferenţă mai mică între PSD şi PNL. Partidul Social Democrat se plasa pe primul loc în preferințele electoratului, urmat de Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România, potrivit unui sondaj realizat de Agenția de Rating Politic la comanda PNL.

Conform datelor cercetării de luna trecută, 38% din repondenți ar vota PSD, 30% — PNL, 9% — USR, 5,5% — ALDE, 5% — UDMR și 4% — PMP.


Potrivit analizei sociologice, PNL este susținătorul principal al Guvernului Cioloș, 57% dintre subiecții chestionați exprimând o astfel de opinie, față de doar 9,5% care au apreciat că PSD joacă acest rol.

Ultimele Stiri
abonare newsletter