Politică

Cine sunt corupţii apăraţi vehement de oficialii de la Budapesta

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto şi vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen sar în apărarea politicienilor din România cercetaţi pentru presupuse fapte de corupţie.

sursa foto evz.ro sursa foto evz.ro

Autorităţile române au demarat anchete penale pe numele a câtorva politicieni maghiari pentru presupuse fapte de corupţie: viceprimarul Clujului, Anna Horvath, Arpad Antal (primar al oraşului Sfantu Gheorghe); Robert Raduly (primarul din Miercurea Ciuc; Domokos Szoke (viceprimarul din Miercurea Ciuc) şi Janos Mezei, fost primar al oraşului Gheorghieni.

Luna trecută, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi cercetarea Annei Horvath sub control judiciar pentru 60 de zile, viceprimarul Clujului fiind acuzat de trafic de influenţă.


„În perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice, au spus aceştia.

De asemenea, Antal Arpad este anchetat de DNA într-un dosar privind un credit BERD, iar Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos sunt cercetați pentru abuz în serviciu. De asemenea, Janos Mezei este cercetat pentru abuz în serviciu şi şantaj.


În ultimele zile, oficialii maghiari au lansat mesaje vehemente despre lupta anticorupţie din România. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că autoritățile române "hărțuiesc în mod sistematic" oficialii maghiari din România, sub pretextul luptei anticorpuție și consideră inacceptabilă această situație. Declaraţia acestuia vine la doar câteva zile după cea a vicepremierului Ungariei, care semnala acelaşi lucru.

Oficialul ungar Peter Szijjarto a mai precizat că mai sunt o serie de chestiuni de discutat cu autoritățile de la București, însă nu se așteaptă la o soluționare a acestora în contextul în care în România urmează să aibă loc alegeri parlamentare.


Szijjarto a declarat, în fața Comisiei de coeziune națională din Parlamentul de la Budapesta, că relațiile Ungariei cu statele vecine nu au fost niciodată "atât de echilibrate".

De asemenea, zilele trecute, Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei, şi-a declarat sprijinul pentru liderii maghiari din România care sunt "persecutaţi nedrept" sub "pretextul luptei anticorupţie". Acesta a mai spus că este evident faptul că aceste anchete au fost iniţiate împotriva unor lideri maghiari care joacă un rol crucial în reprezentarea comunităţii lor şi care luptă pentru interesele şi supravieţuirea acestei comunităţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter